Δ. Αβραμόπουλος: “Στηρίζουμε τις προσπάθειες για μία νέα Δημοκρατική Συρία”

«Ως Ελλάδα εκφράζουμε σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες του Κοινού Απεσταλμένου κ. Μπραχίμι, για την δρομολόγηση μίας πολιτικής διαδικασίας μετάβασης στην Συρία και στηρίζουμε, επίσης, τις μετριοπαθείς δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια για οικοδόμηση μίας νέας, δημοκρατικής Συρίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Δουβλίνο για το Συριακό.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «Έκδηλη ήταν η ανησυχία για την συνεχιζόμενη αιματοχυσία και την απουσία άμεσων προοπτικών διεξόδου από την κρίση», τονίζοντας ότι «κύριο μήνυμά μας προς όλους είναι ότι, στο νέο αυτό περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων – συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των Χριστιανών – θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένα και σεβαστά».

«Επεσήμανα ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, σε ό,τι αφορά στο εμπάργκο όπλων. Και τούτο διότι, οι εμπειρίες από την πρόσφατη ιστορία σε χώρες της Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής είναι εξόχως διδακτικές. Όταν τα όπλα καταλήγουν σε χέρια που δεν πρέπει, δημιουργούνται ανεξέλεγκτες καταστάσεις και μεγαλύτερη αιματοχυσία, τόσο κατά την διάρκεια της εξέγερσης όσο και μετά την αλλαγή του καθεστώτος» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.