Δύσκολο να ανασταλούν οι ποινικές διώξεις για οφειλές προς το κράτος

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι δεν είναι εύκολο το εγχείρημα της αναστολής των ποινικών διώξεων εναντίον των πολιτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς το κράτος.

Ο κ. Βότσης είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν με τους εκπροσώπους των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών το ενδεχόμενο να διευκολυνθούν οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας – οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και λόγω της κρίσης η οποία ταλανίζει τον τόπο μας την τελευταία περίοδο – σε σχέση με τις οφειλές τους προς το κράτος, είτε αφορούν το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ ή τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Όπως είπε, εξετάσαμε το κατά πόσον η αναστολή των ποινικών διώξεων «θα έδινε κάποιες ανάσες αυτή την ώρα ώστε να αποφύγουμε φυλακίσεις που στην ουσία δεν θα βοηθούσαν ούτε το κράτος να εισπράξει τα οφειλόμενα ούτε τους ίδιους τους πολίτες».

«Έγινε μια διεξοδική συζήτηση και έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα για να δούμε κατά πόσον αυτή την κρίσιμη περίοδο η αναστολή ποινικών διώξεων για ένα χρονικό διάστημα θα μπορούσε να βοηθήσει και την κυπριακή πολιτεία αλλά και τους πολίτες της», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είπε ότι «γνωρίζουμε ότι η Τρόικα προσπαθεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα πράγματα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα ποινικών διώξεων και για οφειλές προς το Φόρο Εισοδήματος κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα».

«Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, όμως θέλουμε να το συζητήσουμε ξανά και να δούμε κατά πόσον μπορούμε να βρούμε κάποια χρυσή τομή», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι «ιλιάδες συνάνθρωποι μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική σύρονται καθημερινά στα δικαστήρια, φυλακίζονται και εξευτελίζονται, ενώ πολλές φορές δημιουργούνται σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και δράματα λόγω οφειλών προς τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες όπως είναι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και το ΦΠΑ».

Ως Επιτροπή Οικονομικών, είπε, «έχουμε συζητήσει τρόπους στήριξης από την πολιτεία αυτών των ανθρώπων. Σίγουρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Έχουμε καταθέσει κάποιες σκέψεις και απόψεις και αναμένουνε να δούμε και από πλευράς Κυβέρνησης με ποίον τρόπο θέλει – εάν θέλει – να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους».

Το ζητούμενο, είπε, «είναι να αναστέλλεται η ποινική δίωξη εναντίον των πολιτών που πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οφειλές τους προς το κράτος λόγω της οικονομικής κρίσης ούτως ώστε να μην σύρονται στη φυλακή».

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει «φτάνει να το θέλουμε».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι υπάρχουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι είτε ως ιδιώτες είτε ως ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς το κράτος είτε αυτές οι οφειλές είναι προς το ΤΕΠ είτε προς την Υπηρεσία ΦΠΑ είτε προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να έχουν καταλήξει στη φυλακή και άλλοι πολλοί να κινδυνεύουν να πάνε φυλακή ιδιαίτερα μετά την πρόνοια του Μνημονίου για ποινικοποίηση των οφειλών προς το κράτος.

“Δεν μπορεί η πολιτεία να παραμένει απαθής μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες της, αυτό είναι συνταγματικό, πολιτικό και ηθικό θέμα και υποχρέωση της πολιτείας” δήλωσε, αναφέροντας ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τις οποιεσδήποτε νομοθετικές ρυθμίσεις για προστασία των πολιτών οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς το κράτος.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντίστων Γιώργος Περδίκης είπε ότι όσοι φοροδιαφεύγουν θα πρέπει να τιμωρούνται και δήλωσε ότι οι Οικολόγοι στηρίζουν τη θέση της Τρόικας όπως η φοροδιαφυγή αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Είπε ωστόσο ότι το σύστημα που εφαρμόζεται στην Κύπρο είναι “σαν τον ιστό της αράχνης” αφού, όπως ανέφερε, “πιάνει τα μουγιούθκια και αφήνει τα μεγάλα τα έντομα να περνούν διαρρηγνύοντας και καταστρέφοντας το σύστημα”.

“Είναι ένα σύστημα που έχει μια απερίγραπτη αποτελεσματικότητα να πιάνει τους μικρούς και μια αξιοθαύμαστη ανικανότητα να πιάνει τους μεγάλους φοροδιαφυγόντες” πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι πέραν των 400 υποθέσεων φέτος που αφορούν το ΦΠΑ έχουν απαλλαγεί ή έχουν ανασταλεί οι ποινικές διώξεις των οφειλετών, χωρίς να δίνονται στοιχεία για το ποια είναι τα σχετικά ποσά, πράγμα που, όπως πρόσθεσε, δημιουργεί έντονη υποψία ότι “είναι αυτοί που έχουν μέσο που κατάφεραν να εξασφαλίσουν αναστολή της ποινικής δίωξης ενώ οι μικροί αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια και τη φυλακή”.

Διερωτήθηκε ακολούθως τι θα κερδίσει το κράτος αν βάλει στη φυλακή οφειλέτες του ΦΠΑ ενώ μπορεί να τους διευκολύνει στις πληρωμές.

“Κανένας δεν πρέπει να απαλλάσσεται από την πληρωμή. Διευκολύνσεις όμως πρέπει να γίνονται σε όλους και όχι μόνο στους μεγάλους” δήλωσε, αναφέροντας πως αυτή είναι η απαίτηση του Κινήματος Οικολόγων.