Δύο σκάφη με 305 μετανάστες έφθασαν στη Κύπρο

Σύμφωνα με Αστυνομική ανακοίνωση, μέλη της  Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ακτέβαλαν ολονύχτιες προσπάθειες για την ασφαλή μεταφορά στη στεριά, συνολικά 305 μεταναστών, που έφθασαν  στην Κύπρο, μέσω θαλάσσης.

Οι μετανάστες επέβαιναν σε δύο σκάφη, τα οποία παρουσίασαν προβλήματα και για την ασφαλή άφιξή τους στα λιμανάκια Λατσιού και Κάτω Πύργου, χρειάστηκε η ρυμούλκησή τους από ακάτους της Ναυτικής και Λιμενικής Αστυνομίας, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ και το εθνικό σχέδιο έρευνας και διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Τα δύο σκάφη εντοπίστηκαν αρχικά από τα ραντάρ, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, 20 ναυτικά μίλια βόρεια της περιοχής Κοκκίνων, να κινούνται με νότια κατεύθυνση. Αμέσως δόθηκαν οδηγίες για ανάκληση προσωπικού της Ν&Λ Αστυνομίας, ενώ γύρω στις 5.40μ.μ., δύο αστυνομικές άκατοι, απέπλευσαν από το Λατσί και τον Κάτω Πύργο για αναγνώριση των σκαφών.

Γύρω στις 7μ.μ. οι άκατοι της Λ&Ν Αστυνομίας, προσέγγισαν τα δύο σκάφη. Το πρώτο βρισκόταν περίπου, 8 ναυτικά μίλια από τον Πωμό και όπως αναφέρθηκε στους αστυνομικούς, αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω μηχανικής βλάβης. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η ρυμούλκησή του, από την αστυνομική άκατο «Ποσειδών», στο λιμανάκι του Λατσιού.

Η αστυνομική άκατος και το ρυμουλκούμενο σκάφος, έφθασαν στο Λατσί, γύρω στις 9.45μ.μ.. Όπως διαπιστώθηκε, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 134 μετανάστες από τη Συρία, από τους οποίους 92 είναι άνδρες, 13 γυναίκες και 29 ανήλικοι.

Το δεύτερο σκάφος, προσεγγίστηκε από την άκατο της Λ&Ν Αστυνομίας, περί τα 12 ναυτικά μίλια από τον Πωμό. Όπως διαπιστώθηκε, το σκάφος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα εισροής νερού και για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε η ρυμούλκησή του από την αστυνομική άκατο «Άγιος Ιλαρίων», στο λιμανάκι του Κάτω Πύργου. Για την ασφάλεια των επιβαινόντων στο σκάφος, στήθηκε μάλιστα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με συντονιστή το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και τη συμμετοχή τριών σκαφών της Λ&Ν Αστυνομίας και ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς.

Το σκάφος, αφίχθηκε με ασφάλεια στο λιμανάκι του Κάτω Πύργου, γύρω στη 1π.μ. σήμερα. Όπως διαπιστώθηκε σε αυτό επέβαιναν συνολικά 171 πρόσωπα, όλοι από τη Συρία, από τα οποία 110 είναι άνδρες, 17 γυναίκες και 44 ανήλικοι.

Οι 305 μετανάστες μεταφέρθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς για λήψη καταθέσεων και συνέχιση των εξετάσεων. Όπως διαπιστώθηκε, όλοι είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο μία γυναίκα και το νεογέννητο βρέφος της, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, για προληπτικούς λόγους.

Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν προέκυψε μαρτυρία εναντίον 36χρονου, που φέρεται να ήταν ο οδηγός του πρώτου σκάφους. Εναντίον του εξασφαλίστηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης δυνάμει του οποίου συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Εντός της ημέρας αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου για έκδοση διατάγματος κράτησής του.

Με το πέρας των εξετάσεων, οι υπόλοιποι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν στο χώρο φιλοξενίας μεταναστών, στην Κοκκινοτριμιθιά.