Δύο νεκροί και οκτώ αγνοούμενοι από σύγκρουση πλοίων στα ανοιχτά της Πελοποννήσου

Δύο φορτηγά πλοία συγκρούστηκαν και το ένα βυθίστηκε στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης, σήμερα τα ξημερώματα.

Δύο ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ, συριακής καταγωγής, αγνοούνται. Το φορτηγό πλοίο, τουρκικών συμφερόντων, «Πίρι Ρέις» με σημαία των νήσων Κουκ, συγκρούστηκε λίγο πριν το ξημέρωμα με το γερμανικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «Κονσάουθ», με σημαία Αντίγκουα Μπαρμπούντα.

Στο πρώτο επέβαινε 17μελές πλήρωμα συριακής υπηκοότητας και μετέφερε λίπασμα από την Ανάμπα της Αλγερίας προς την Ουκρανία. Το δεύτερο ήταν κενό φορτίου και είχε πλήρωμα πέντε Ρώσους, 10 Πολωνούς και έναν Φιλιππινέζο. Είχε αναχωρήσει από την Τούζλα και είχε προορισμό την Μάλτα. Οι δύο ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους καθώς και οι αγνοούμενοι ήταν πλήρωμα στο πρώτο φορτηγό. Το υπόλοιπο πλήρωμα  του «Πίρι Ρέις» διασώθηκε από το πλήρωμα του «Κονσάουθ».

Το δυστύχημα συνέβη υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν πολύ καλές. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται ενώ οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η σύγκρουση οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, καθώς ο καπετάνιος του «Πίρι Ρέις» δεν ήταν στη γέφυρα την ώρα του δυστυχήματος.  Επίσης, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν φαίνεται να έχει προκληθεί μόλυνση στη θαλάσσια περιοχή.

Τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Στέφενσων», της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ότι το «Πίρι Ρέις» είχε περάσει από επιθεώρηση στη Ραβένα σχετικά πρόσφατα και είχε δεχθεί 15 παρατηρήσεις, τις οποίες προφανώς αγνόησε και δεν αντιμετώπισε κανένα από τα προβλήματα που καταγράφηκαν.