“Όποιος δεν ντρέπεται κάνει το κόσμο δικό του”

Πρώτο θέμα εμφανίζεται στην τουρκική εφημερίδα  ”yenidüzen” με τον τίτλο ”Αυτοί οι τουρίστες είναι από τον Νότο”, το πλήθος τουριστών που καταφθάνει στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές. Όπως φαίνεται, οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτύρονται σχετικά με το ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση των εκατοντάδων τουριστών που έρχονται από τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτσι χάνουν ένα μεγάλο μέρος από τον τουρισμό τους.

Βέβαια, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι Τουρκοκύπριοι έχουν δυσαρεστηθεί  όχι μόνο για τα μειωμένα ποσοστά του τουρισμού τους αλλά και για το ότι μέσα από αυτή την κατάσταση έχουν και οικονομικές ζημίες. Με την έλευση εκατοντάδων τουριστών η Τουρκοκυπριακή οικονομία θα ήταν καλπάζουσα και θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη για τα επόμενα έτη.Υπολογίζεται, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ότι φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας περίπου στο 1 εκατομμύριο ξένοι τουρίστες και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς πηγαίνει στα κατεχόμενα.

Δυστυχώς, για τους  Τουρκοκυπρίους οι ουρές αναμονής στην πράσινη γραμμή είναι πλέον γνώστες και στο εξωτερικό και γι’ αυτό το λόγο μεγάλο μέρος των ξένων τουριστών αποφεύγει να επισκεφτεί τα κατεχόμενα.Βέβαια σημαντικό για τους ξένους τουρίστες είναι και η ανασφάλεια που νοιώθουν στα κατεχόμενα.