Δρ Gatinel: Τα μάτια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού

Τα μάτια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού

Covid-19: Συμβουλές πρόληψης από το νοσοκομείο Rothschild Foundation, στο Παρίσι

Τα μάτια μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση και την πρόληψη της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον δρα Damien Gatinel, επικεφαλής του Τμήματος Οφθαλμολογίας στο Νοσοκομείο Α. De Rothschild Foundation στο Παρίσι. Αξιοποιώντας την εκτεταμένη έρευνά του στον τομέα, ο Δρ Gatinel μαζί με τον οφθαλμίατρο Dr Adrien Mazharian απαντούν σε ορισμένες ζωτικές ερωτήσεις σχετικά με την υγεία των ματιών και προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές καλύτερης προστασίας κατά τη πανδημία Covid-19.

Ο δρ Gatinel τονίζει ότι «ενώ οι μάσκες μπορούν να προστατεύσουν το στόμα και τη μύτη από μόλυνση από τον κορωνοϊό, αφήνουν τα μάτια εκτεθειμένα και ευάλωτα. Σύμφωνα με μελέτες Κινέζων εμπειρογνωμόνων, ένας τρόπος μόλυνσης από τον ιό μέσω των ματιών είναι όταν κάποιος βήξει ή βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση ενώ μιλά, όπου ιικά σωματίδια μεταδίδονται από το στόμα ή τη μύτη στο πρόσωπο ενός άλλου ατόμου. Το άλλο άτομο είναι πιο πιθανό να εισπνεύσει αυτά τα σταγονίδια μέσω του στόματος ή της μύτης (εάν δεν φοράει μάσκα), αλλά αυτά τα σταγονίδια μπορούν επίσης να εισέλθουν στα μάτια». Στα ερευνητικά του ευρήματα, ο δρ Gatinel δεν βρήκε στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η χρήση φακών επαφής αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Μέχρι σήμερα, δεν έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα συνταγογραφούμενα γυαλιά παρέχουν επαρκή προστασία των ματιών έναντι του ιού.

Για να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών και σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών ενώσεων οφθαλμολογίας, ο δρ Gatinel συνιστά, εκτός από τη συμμόρφωση με τις γενικές συστάσεις υγιεινής, να αποφεύγεται το τρίψιμο των ματιών, αλλά εάν είναι αναπόφευκτο, να γίνεται με τη χρήση του κατάλληλου καθαριστικού και / ή με πλύσιμο με φυσιολογικό ορό (μετά το πλύσιμο των χεριών).

Η χρήση γαντιών θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορούν επίσης να μολυνθούν και προτείνεται η απολύμανση του πλαισίου των γυαλιών και ο καθαρισμός των φακών με ένα υγρό πανί μικροϊνών δύο φορές την ημέρα. Αμέσως μετά, επιβάλλεται το πλύσιμο των χεριών, κάτι που πρέπει να γίνεται πάντοτε και πριν από την τοποθέτηση φακών επαφής.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να διακόπτεται άμεσα η χρήση φακών επαφής, εάν κάποιος διαγνωστεί με Covid-19 ή εάν εμφανίσει σχετικά συμπτώματα.

Δρ Damien Gatinel