Δρ.Κωστρίκης για «Όμικρον»: Είναι σχεδόν διαφορετικός ιός – Τι είπε για εμβόλια

Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι 7-8 φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη «Δέλτα», ανέφερε στην εκπομπή του Οmega «Αιχμές», ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης

Αρχικά, όσον αφορά τη δυνατότητα εργαστηριακού τρόπου ανίχνευσης της μετάλλαξης Όμικρον στην Κύπρο, ο κος Κωστρίκης ξεκαθάρισε πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αναλύοντας τη διαδικασία, λέγοντας πως αυτό συμβαίνει μέσα από ένα ιδιωτικό εργαστήριο στην Κύπρο όπου γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις , καθώς και με τα δείγματα που στέλνονται στον ECDC.

Για την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον στην Κύπρο, ανέφερε πως «δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις πως η Κύπρος θα μείνει εκτός αυτού του στελέχους, είναι θέμα χρόνου, μπορεί και ακόμα αυτή την βδομάδα να έχουμε κρούσματα».

«Η εντύπωση που έχουμε πολλοί επιστήμονες και τυγχάνει να είναι και η δική μου, είναι ότι αυτό το στέλεχος μάλλον δημιουργήθηκε σε ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, πιθανότατα σε άτομο που έχει aids το οποίο δεν παίρνει θεραπεία … όταν αυτός ο ιός μολύνει ένα άτομο όπου το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο, τότε έχει μεγάλη ευκαιρία χρόνου χωρίς την επιτήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος να μεταλλαχτεί σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε σχετικά με την προέλευση της μετάλλαξης της Όμικρον.

«Η εξέλιξη κάποιου ιού, συγκεκριμένου ιού SARS-CoV-2 γίνεται συνήθως για να αυξήσει την μεταδοτικότητα του», ανέφερε, εξηγώντας στη συνέχεια όσον αφορά τα 4 επιδημιολογικά κύματα που εμφανίστηκαν στην Κύπρο, «είναι λόγω του γεγονότος ότι ένα νέο στέλεχος πιο μεταδοτικό εκτόπισε το προηγούμενο…», προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένα στέλεχος πιο μεταδοτικό της μετάλλαξης «Δ».

«Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι έξαρση, δεν είναι επιδημιολογικό κύμα, όταν και εφόσον έρθει το «Όμικρον» όμως θα έχουμε νέο επιδημιολογικό κύμα, 100%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, ανέφερε πως «οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι 7-8 φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη «Δ», πρόσθεσε, ενώ είπε πως αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι αν είναι περισσότερο παθογόνο.

«Μία εξαιρετικά μικρή πληροφόρηση που έχουμε από πολύ μικρό αριθμό ασθενών της μετάλλαξη «Όμικρον», φαίνεται πως δεν είναι παθογόνος, αλλά πρέπει να περιμένουμε ώστε να υπάρχει μεγάλος αριθμός, ώστε να εμπεδωθεί πλήρως η παθογένεια αυτού του στελέχους», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την προστασία των εμβολίων κατά της Όμικρον, ανέφερε πως «με την τρίτη δόση επανέρχεται ο δείκτης προστασίας στο 95% με τα υφιστάμενα στελέχη που υπάρχουν, με το Όμικρον εγώ υπολογίζω ότι θα πέσει αισθητά, μπορεί να πέσει αισθητά, μπορεί να πέσει στο 60% ή 70%, αλλά δεν θα πέσει στο 0%… άρα θα υπάρχει προστασία, αλλά όχι προστασία που υπήρχε σε προηγούμενα στελέχη, διότι αυτό το στέλεχος είναι πάρα πολύ διαφορετικό, όταν δει κάποιος την πρωτεΐνη θα το καταλάβει αμέσως, είναι σχεδόν διαφορετικός ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως «οι κατασκευάστριες εταιρείες θα αξιολογήσουν αν το ανοσοποιητικό σύστημα των εμβολιασμένων με τα εμβόλια τους είναι ικανοποιητικό με το υφιστάμενο εμβόλιο, ή αν πρέπει να αλλάξουν εμβόλιο και να πάρουν το Όμικρον».

Όλα όσα είπε ο Δρ.Κωστρίκης για τη μετάλλαξη «Ο» και το πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια, στο πιο κάτω απόσπασμα:

Πηγή: omegalive