Δρ Ιγνατιάδης: Αρθροπλαστική καρπού αποτρέπει χιλιάδες αναπηρίες

Δρ Ιγνατιάδης: Αρθροπλαστική καρπού αποτρέπει χιλιάδες αναπηρίες

Χιλιάδες αναπηρίες χεριών αποτρέπει κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο η αρθροπλαστική καρπού ,που πλέον γίνεται και στην Ελλάδα !

Η αρθροπλαστική καρπού αποτελεί εξέλιξη αυτής που είχε καθιερωθεί επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια στο ισχίο και το γόνατο. Δίνει πλέον λύσεις και στην κατεστραμμένη άρθρωση του χεριού.

Εφαρμόζεται με επιτυχία σε ολόκληρο σχεδόν τον ανεπτυγμένο κόσμο και στη χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια.

« Η μέθοδος πράγματι αποτρέπει τις αναπηρίες των καρπών μετά από σοβαρούς τραυματισμούς και δίνει εκ νέου κίνηση των δακτύλων και χρήση του καρπού » αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, που μαζί με την ομάδα του εφαρμόζει τη μέθοδο «πρόθεσης ελεύθερης κίνησης» (freedom),αφού ήταν αυτός που πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα.

Μέχρι χτες οι λύσεις, για την κατεστραμμένη άρθρωση του καρπού (από διάφορες αιτίες), ήταν η μόνιμη ολική αρθρόδεση του σε ενεργούς χειρώνακτες ή η αφαίρεση τού εγγύς στοίχου (row carpectomy) σε γυναίκες κυρίως μειωμένων λειτουργικών απαιτήσεων.

Οι επεμβάσεις αυτές (μόνιμη αρθροδεσία με πλακόβιδο και εγγύς καρπεκτομή ) παρουσίαζαν όμως σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις κινήσεις του χεριού.

Σύμφωνα με τον Δρ Ιγνατιάδη « η αρθροπλαστική καρπού παρουσιάζει το σοβαρό πλεονέκτημα απέναντι στην αρθροδεσία ότι διατηρείται η κίνηση του καρπού, ενώ στην αρθροδεσία ναι μεν εξαλείφετε ο πόνος και διατηρείτο η ισχύς, πλην όμως καταργούνταν εντελώς η έκταση-κάμψη του καρπού, στη δε εγγύς καρπεκτομή είχαμε μεν κίνηση αλλά υπήρχε σχετική αστάθεια και έλλειψη ισχύος».

Η επέμβαση διαρκεί περίπου δυο ώρες, γίνεται με περιοχική αναισθησία μαζί με ελαφρά ύπνωση.Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως δυο διανυκτερεύσεις.

Η ομάδα του Δρ Ιγνατιάδη εφαρμόζει το μοντέλο «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ» ή “FREEDOM” το οποίο επιτρέπει κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Όχι μόνο έκταση-κάμψη, επιτρέπει και ανύψωση βάρους 8-10 κιλών μετά το πρώτο χρόνο από την εφαρμογή του.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΚΩΣΗΣ ΚΑΡΠΟΥ

Σύμφωνα με επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία τρία είναι τα αίτια που μπορούν να ευθύνονται για σοβαρούς τραυματισμούς του καρπού :

  • Τραύμα (μετατραυματική αρθρίτις ή οστικό έλειμμα)
  • Ρευματοειδής αρθρίτις
  • Οστεοαρθρίτις (εκφύλιση χόνδρου).

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ

Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική , όπου κάθε χρόνο γίνονται και οι περισσότερες αρθροπλαστικές καρπού.

Οι περισσότερες γίνονται σε νέους και αφορούν πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή εργαζόμενους που έχουν αρθρίτιδες καρπού!

Σε μεσήλικες και μεγαλύτερες ηλικίες οι αρθροπλαστικές εφαρμόζονται σε ρευματοπάθειες και βαρειές οστεοαρθρίτιδες.

Στο 90% των περιπτώσεων δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παραγγελία για το υλικό (custom made), δεδομένου του ότι στο σετ υπάρχουν όλα τα μεγέθη και το υλικό είναι σχεδόν έτοιμο(modular). Σε νέα άτομα η ενσφήνωση γίνεται χωρίς ειδικό τσιμέντο, ενώ σε μεγάλες ηλικίες χρησιμοποιείται κατά την τοποθέτηση ιατρικό τσιμέντο (δίκην πορσελάνης).

Κατά την διάρκεια της αποθεραπείας ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού.

Οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί με αυτή τη μέθοδο απέκτησαν μεγάλο εύρος κίνησης (range of motion) και επανήλθαν απόλυτα ικανοποιημένοι έχοντας ένα πλήρες follow up για 5 χρόνια χωρίς άλλα προβλήματα.

Δρ Ιγνατιάδης