Δρ. Βωνιάτης: Ναι στους εμβολιασμούς παιδιών άνω των 12 – Πρέπει να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού

O επιδημιολόγος, Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης μίλησε για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και ειδικότερα για την αυστηροποίηση του safepass αλλά και για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 .

Σχετικά με τη διχογνωμία που υπάρχει ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τις αντιδράσεις της κοινωνίας για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 ετών και άνω, ο Δρ. Βωνιάτης είπε: «Πιστεύω πως αυτό που πρέπει να ακολουθούμε περισσότερο είναι τους πλέον ειδικούς. Εγώ συμφωνώ με την παιδιατρική εταιρεία, λόγω του ότι θέλουμε να θωρακίσουμε τον πληθυσμό μας».

Μεταξύ άλλων, ο Δρ. Βωνιάτης ανέφερε:

«Έχει γίνει μεγάλος ντόρος, ειδικά με την περίπτωση του Ισραήλ. Η Κύπρος σήμερα, έχει περισσότερους εμβολιασμένους με δύο δόσεις από το Ισραήλ. Άρα δεν πρέπει να ακούμε μια μεμονωμένη μελέτη και όχι την πλήρη εικόνα μιας κατάστασης».

Μάλιστα, ο Δρ. Βωνιάτης δήλωσε: «Ως Υπουργείο Υγείας είχαμε βάλει στόχο να εμβολιάσουμε το 65% για να ανακάμψουμε την πανδημία. Όμως όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα, έφερε τα πάνω κάτω. Από εκεί που περιμέναμε πως το 65% θα μας έφερνε κάποια ανακούφιση, φάνηκε πως το 65% και μάλιστα με μία δόση δεν είναι αρκετό».

Σύμφωνα με τον Δρ. Βωνιάτη, αυτό που έχει σημασία για την ανάκαμψη της πανδημίας, είναι το να ξεπεραστεί ο εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού με δύο δόσεις. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να βλέπουμε τα πράγματα καθώς αυτά εξελίσσονται. Δεν είναι μια πανδημία που είναι στάσιμη. Αυτή τη στιγμή τη βλέπουμε να εξαπλώνεται με μεγάλους αριθμούς».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου, ο Δρ. Βωνιάτης επισήμανε: «Ναι, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια απλή πολιτική απόφαση. Πρέπει να βασίζεται σε κάποια επιστημονικά δεδομένα. Αναμένουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να δώσει τις σωστές οδηγίες με βάση τις τεκμηριώσεις που θα υπάρξουν».

Για το πότε και σε ποιους θα γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου, ο Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης σημείωσε: «Αναμένω πως θα συμβεί μέσα στον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, για να είμαστε έτοιμοι για το χειμώνα. Θα είναι και για άτομα ηλικιωμένα και για άτομα που έχουν βάλει την πρώτη δόση πριν από σχεδόν 8 μήνες».

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση της πανδημίας στην Κύπρο δεν είναι ανεξέλεγκτη. Ο ιός κυκλοφορεί γιατί είναι η μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε πολλές νοσηλείες, σημαντικό αριθμό θανάτων, αλλά βλέπουμε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπάρχει μια αισιόδοξη νότα πως θα πέσουν τα κρούσματα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε», κατέληξε ο Δρ. Βωνιάτης.