Δρ. Βωνιάτης: Αν δεν εμβολιαστούμε θα συνεχιστούν οι τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων

  • Σε σχέση με την μετάλλαξη “Mu”, είπε πως εφόσον έχουμε επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι πιθανόν να έρθει και σε εμάς. «Το θέμα είναι ότι αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να έχει την ταχύτητα που έχει η μετάλλαξη Δέλτα

Οι τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων που έχουμε θα συνεχίσουν και θα διατηρηθούν γιατί ο ιός κυκλοφορεί σε υψηλούς αριθμούς ακόμα, δήλωσε ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει περαιτέρω κρούσματα στην κοινότητα εάν δεν τηρηθούν σωστά τα Πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας. Σημειώνει ακόμη ότι η εμβολιαστική μας κάλυψη δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ο Δρ Βωνιάτης, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. «Σε ποιο βαθμό θα είναι αυτό, θα εξαρτηθεί πόσο καλά τηρείται το safepass. Σε άλλες χώρες έχει σημειωθεί μέχρι και σημαντική αύξηση κρουσμάτων, όπως τις ΗΠΑ που άρχισαν τα σχολεία τέλος Αυγούστου και έχουν δει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Φυσικά, δεν μπορούμε να συγκριθούμε με άλλες χώρες λόγω και του μεγέθους μας. Εξάλλου στις ΗΠΑ κάθε Πολιτεία εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα και δεν υπάρχει μια ενιαία πολιτική για μέτρα και Πρωτόκολλα», σημείωσε.

Επομένως, συνέχισε, θα αναμένουμε μια αύξηση αλλά δεν πιστεύω η αύξηση να είναι πολύ μεγάλη, νοουμένου ότι θα τηρηθούν τα Πρωτόκολλα και το safepass.

Αυτό που συμβουλεύουμε όλους, εμβολιασμένους και μη, είπε ο Δρ Βωνιάτης, είναι να τηρούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας. «Έχουμε δει ότι όλοι μπορούμε να μολυνθούμε είτε εμβολιασμένοι είτε όχι. Επομένως, ο μόνος τρόπος προστασίας και για εμάς αλλά και για τους συμπολίτες μας είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Και ο λόγος είναι ότι ο ιός κυκλοφορεί σε υψηλούς αριθμούς ακόμα. Οι τριψήφιοι αριθμοί δεν μπορούν να μας δώσουν ένα αίσθημα ασφάλειας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι είναι αρκετά μικρό το ποσοστό των παιδιών που έχουν εμβολιαστεί για να ελέγξει την κατάσταση. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά, πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο την κυκλοφορία του ιού και ο μόνος τρόπος είναι μέσω του εμβολιασμού, δεν υπάρχει άλλος τρόπος αυτή την στιγμή. Με το να έχουμε το safepass, ναι μεν δίνουμε προστασία και μειώνουμε σε ένα βαθμό την κυκλοφορία του ιού αλλά βλέπετε ότι ακόμα είμαστε σε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων», επεσήμανε.

Τόνισε ότι στα σχολεία πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και τα Πρωτόκολλα όπως έχουν προγραμματιστεί για αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης. «Το τέταρτο κύμα της πανδημίας δείχνει σημεία καλής υποχώρησης, όμως οι αριθμοί που βλέπουμε σε κρούσματα μπορεί να μην ελαττωθούν ακόμη περισσότερο και ο λόγος είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ένας αριθμός που μπορεί να είναι και 200 χιλιάδες άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και μέσα σε αυτούς θα κυκλοφορήσει πολύ εύκολα το στέλεχος Δέλτα που επικρατεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, είπε ότι προς το παρόν θα διατηρηθούν οι τριψήφιοι αριθμοί εκτός κι αν αυξήσουμε περαιτέρω την εμβολιαστική μας κάλυψη. «Τουλάχιστον η πρώτη δόση που είναι και ένας δείκτης για το πού βαδίζουμε και προς τα πού πάμε, θα πρέπει να ξεπεράσει το 90%. Αρκετές χώρες μας έχουν ξεπεράσει κι έχουν άνω του 85% για την πρώτη δόση και αρκετές έχουν άνω του 90% και την δεύτερη δόση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύουμε σε αυτό και όχι να είμαστε ικανοποιημένοι με το 78% που έχουμε για πρώτη δόση. Είμαστε αρκετά πίσω», σημείωσε.

Ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι έχουμε τις νέες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι μεν απειλή αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να μας ανησυχούν γιατί παρακολουθείται η κατάσταση.

Σε σχέση με την μετάλλαξη “Mu”, είπε πως εφόσον έχουμε επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι πιθανόν να έρθει και σε εμάς. «Το θέμα είναι ότι αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να έχει την ταχύτητα που έχει η μετάλλαξη Δέλτα. Επομένως, αυτή που μεταδίδεται γρήγορα είναι αυτή που επικρατεί και εκτοπίζει την άλλη μετάλλαξη», συμπλήρωσε.