Δρομολαξιά: Δεν θυμάται πολλά πράγματα ο μάρτυρας !!!

Συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα, με  την αντεξέταση του Γιώργου Τσακκιστού, κατά τον επίδικο χρόνο μέλους του Δ. Σ. της CYTA, μάρτυρα υπεράσπισης του 7ου κατηγορούμενου Βενιζέλου Ζαννέττου στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Για την επένδυση της CYTA στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά, ο μάρτυρας είπε μεταξύ άλλων ότι τότε λέγονταν και γράφονταν πολλά από τα ΜΜΕ και «θεωρείς ότι προσπαθούν να σου χαλάσουν την επένδυση. Ουσιαστικά διάφοροι παρεμβαίνουν με τις επαφές τους και από την ώρα που καταλήξαμε σε προσυμφωνία για την επένδυση και τις λεπτομέρειες, θεωρούσαμε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε με αυτήν».

Κληθείς να αναφέρει ποιες ήταν αυτές οι παρεμβάσεις, ο κ. Τσακκιστός είπε ότι «εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν διάφορα ονόματα. Ηταν καθημερινό φαινόμενο στις εφημερίδες. Ο Χ γνώριζε τον Ψ βουλευτή και υπήρχαν διάφοροι βουλευτές που αναδείκνυαν συνεχώς το θέμα».

Στις ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής να κατονομάσει αυτές τις προσωπικές παρεμβάσεις, ο μάρτυρας είπε ότι δεν θυμάται και πως «καθημερινά υπήρχαν στις εφημερίδες παρεμβάσεις γι’ αυτό το ζήτημα της επένδυσης. Οι εφημερίδες δεν θέλουν και πολλά για να χαλάσουν μια συμφωνία».

Ερωτηθείς εάν γνώριζε κατά πόσον υπήρχαν άλλοι αγοραστές για το έργο στη Δρομολαξιά, απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ωστόσο πως «υπήρχαν πολλοί που προσπαθούσαν να μας κάνουν να μην προχωρήσουμε με αυτή την επένδυση».

Σε παρατήρηση της κ. Παπαγαπίου ότι ο ίδιος μαζί με τον Νικόλα Γεωργιάδη και τον Χριστάκη Αντούνα (τότε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA) ήθελαν να δημοσιεύσουν την υπόθεση αυτή και σήμερα έρχεται να πει ότι δεν ξέρει τίποτε, ο μάρτυρας ανέφερε ότι «δεν είπα ότι δεν ξέρω. Είπα ότι δεν θυμούμαι. Πέρασαν 4 χρόνια από τότε και δεν μπορώ να θυμάται τι είπα τότε».

Αναφορικά με τα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα που προέκυψαν από τη βύθιση κατά δύο μέτρα των τεσσάρων κτιρίων του Aero Centre, ο Γιώργος Τσακκιστός είπε πως για το συγκεκριμένο θέμα ενημερώθηκε από τον 2ο κατηγορούμενο Χαράλαμπο Τσουρή τον Μάρτιο του 2012 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαχειριστικής Επιτροπής της CYTA.

Κατά πόσον έχει δει τα τελικά σχέδια του έργου Aero Centre, απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως «δεν είμαι ειδήμονας. Υπήρχαν η Συμβουλευτική και η Ad Hoc Επιτροπή που είχαν όλους τους αρμόδιους να τους συμβουλεύσουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρχε μια διαφορά μεταξύ των προσχεδίων και των τελικών σχεδίων του έργου τα οποία μας δημιουργούσαν κάποια προβλήματα».

Ερωτηθείς εάν γνώριζε το Νίκο Λίλλη, ο μάρτυρας απάντησε ότι τον γνωρίζει «από τα ποδοσφαιρικά και φατσικά αλλά δεν συναντήθηκα μαζί του».

Σε υποβολή της κ. Παπαγαπίου ότι με τον Λίλλη γνωρίζονται εδώ και 20 χρόνια, ο μάρτυρας επανέλαβε «τον γνωρίζω φατσικά».

Η Κατηγορούσα Αρχή ανέφερε στο μάρτυρα πως όταν εργαζόταν στην Κόκα – Κόλα γνώρισε ένα θείο του Νίκου Λίλλη που διατηρεί μεγάλο σαντουϊτσίδικο στη Παλλουριώτισσα, όπου και συναντήθηκαν, ενώ μέσω του θείου έστελνε χαιρετίσματα στον Λίλλη. «Ψέμα, αρνούμαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου κάτι τέτοιο, αυτό είναι ένα ψέμα, ψέμα», απάντησε ο μάρτυρας.

Σε άλλη παρατήρηση ότι συναντήθηκε με τον Νίκο Λίλλη στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ο Γιώργος Τσακκιστός είπε «ποτέ. Είμαι κάθετος, δεν έγινε κάτι τέτοιο» σημείωσε και απαντώντας σε άλλες υποβολές της Κατηγορούσας Αρχής για τη γνωριμία του με τον Νίκο Λίλλη είπε «ο Λίλλης έκανε τον παράγοντα στα VIP του ΓΣΠ».

Η κ. Παπαγαπίου ζήτησε να μάθει πότε ο μάρτυρας άκουσε για πρώτη φορά ότι ο Νίκος Λίλλης αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον Βενιζέλο Ζαννέττο, το Νικόλα Γεωργιάδη και το Γιώργο Τσακκιστό στα γραφεία του ΑΚΕΛ όπου «εκβιάστηκε» ο Λίλλης από τον κ. Ζαννέττο για να δώσει χρήματα για να εξοφληθούν παλαιά χρέη της ΑΛΚΗΣ.

Ο κ. Τσακκιστός είπε ότι αρχικά έμαθε για το θέμα από δημοσιογράφους αλλά σημείωσε «δεν το έλαβα υπόψη. Κατά τη διάρκεια της 4ωρης ανάκρισης μου από την Αστυνομία κανένας δεν με ρώτησε γι’ αυτή τη συνάντηση» είπε.

Εξήγησε ακόμα ότι «ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας Χριστόδουλος Μαυρομμάτης μπήκε σε κάποια στιγμή στην αίθουσα όπου μου έπαιρναν κατάθεση και ζήτησε να μάθει από τον αστυνομικό κατά πόσον με ρώτησε για τη συνάντηση. Αμέσως αντέδρασα και είπα «καλά πιστεύετε έναν….. και δεν με πιστεύετε εμένα; Ποτέ δεν έκανα αυτή τη συνάντηση», είπε.

Ερωτηθείς τι υπονοούσε με τη λέξη «έναν» ο Γιώργος Τσακκιστός απάντησε «ένα ψεύτη. Πώς χαρακτηρίζεις κάποιον όταν λέει πως έγινε μια συνάντηση που δεν έγινε;» διερωτήθηκε για να απαντήσει «τον χαρακτηρίζεις ψεύτη. Για μένα η συνάντηση Βενιζέλου, Λίλλη, Τσακκιστού, Γεωργιάδη ήταν ένα μεγάλο ψέμα».

Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής για την συγκεκριμένη συνάντηση ο κ. Τσακκιστός απάντησε ότι άκουσε από τον Βενιζέλο Ζαννέτο, ο οποίος τον πήρε τηλέφωνο «δεν θυμάμαι αν είναι πριν ή μετά την σύλληψη του και μου είπε ότι κατηγορείται (Ζαννέττος) πως στην παρουσία μου (Τσακκιστού) και του Νικόλα Γεωργιάδη εκβίασε το Νίκο Λίλλη να δώσει χρήματα για να εξοφληθούν παλιά χρέη της ΑΛΚΗΣ».

Σημείωσε ότι «τότε το θέμα ήταν γνωστό από τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες και για μένα αυτή η υπόθεση ήταν έκπληξη. Μετά που μίλησα με τον Βενιζέλο Ζαννέττο αντιλήφθηκα ότι το θέμα δεν ήταν πλέον κουτσομπολιό».

Πρόσθεσε πως ακόμα και σήμερα προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο Νίκος Λίλλης τον ενέπλεξε σ’ αυτή την συνάντηση και διερωτήθηκε «τι είχα να κάνω εγώ μαζί του. Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι εκ της θέσεως μου ως μέλους της υποεπιτροπής της CYTAVISION να του αρνηθήκαμε κάποια διαφήμιση ή χορηγία για την ΑΛΚΗ. Δεν έχουμε κάνει κάτι προσωπικά με αυτό τον άνθρωπο», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον συζήτησε το όλο θέμα με το Νικόλα Γεωργιάδη, ο μάρτυρας απάντησε «όχι αρχικά», προσθέτοντας πως «στη συνέχεια το συζητήσαμε προκειμένου να καταλάβουμε γιατί ο Νίκος Λίλλης ενέπλεξε στην υπόθεση τα ονόματα μας».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή 3 Οκτωβρίου με την κατάθεση ορισμένων εγγράφων από τον Νικόλα Γεωργιάδη, νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA και κατά τον επίδικο χρόνο μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της CYTA και τέως Πρόεδρο της Επιτροπής της CYTAVISION.