Δρομολαξιά:Κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης

Κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Χαράλαμπου Τσουρή, στην υπόθεση για την αγορά από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά, ο Ιωάννης Μιχαλάκη εκτιμητής ακινήτων.

Παρέδωσε στο Κακουργιοδικείο την έκθεση εκτίμησης που ετοίμασε για το τεμάχιο στο οποίο επένδυσε το Ταμείο Συντάξεων της CYTA και χάρτες που υποδεικνύουν τη θέση στην οποία βρίσκεται το τεμάχιο σε αντιστοιχία με το αεροδρόμιο Λάρνακας και την παραλία του αεροδρομίου.

Ο κ. Μιχαλάκη, ενεπλάκη στην υπόθεση όταν τον Μάιο του 2014 έλαβε εντολή από τον Γιαννάκη Θωμά, συνήγορο υπεράσπισης του Χαράλαμπου Τσουρή, να ετοιμάσει τη συγκεκριμένη εκτίμηση, την οποία παρουσίασε αναλυτικά ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Η έκθεση του κ. Μιχαλάκη αποτελείται από πέραν των 30 σελίδων και περιλαμβάνει τα αναλυτικά συγκριτικά με βάση τα οποία κατέληξε στην τιμή του ακινήτου.

Σε ερωτήσεις του Γιαννάκη Θωμά, ο κ. Μιχαλάκη είπε ότι το ακίνητο βρίσκεται ουσιαστικά 3,870 μέτρα δυτικά της παραλίας του αεροδρομίου Λάρνακας και 292 μέτρα από τον κυκλικό κόμβο που βρίσκεται μπροστά από τον αερολιμένα από όπου χρειάζεται μόνο ενάμιση λεπτό για να μεταβεί κάποιος με αυτοκίνητο.

Πρόσθεσε ότι το ακίνητο βρίσκεται εντός του Τοπικού Σχεδίου της Λάρνακας (που καλύπτει τις πόλεις) και απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης είπε πως «διαβάζοντας την έκθεση της εκτιμήτριας του Επαρχιακού Κτηματολογίου Λάρνακας για το τεμάχιο, είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντίδικοι σε Δικαστήριο για μια υπόθεση, με το Κτηματολόγιο. Για πρώτη φορά είδα σε τόσο σοβαρή υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή αγοράς, να μην τηρούνται βασικά εκτιμητικά πρότυπα, να ξεφεύγει η έκθεση από το Τοπικό Σχέδιο και ουσιαστικά να εισέρχεται σε άλλη περιοχή που βρίσκεται 3,5 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το συγκεκριμένο ακίνητο».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως ο ίδιος για να κάνει την έκθεση του βασίστηκε στα 30 και πλέον εκτιμητικά πρότυπα που υπάρχουν στο «Red Book» του Royal Institute of Charter Surveyors της Μεγάλης Βρετανίας, μεταξύ των οποίων είναι οι όροι ανάλυσης που λαμβάνει ο εκτιμητής, τα επιμέρους σημεία που πρέπει να διέπουν τους όρους ανάλυσης, ο κώδικας ηθικής δεοντολογίας που πρέπει να ακολουθήσει ο εκτιμητής, ενώ δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει «τη λειτουργό η οποία υπέγραψε την εκτίμηση του Κτηματολογίου Λάρνακας», σημειώνοντας πως δεν ξέρει «εάν η εν λόγω λειτουργός διαθέτει τα προσόντα για να κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις». Είπε, επίσης, ότι «όπως αναγράφει στην έκθεση της η λειτουργός του Κτηματολογίου, την ίδια ημέρα που έγινε η εκτίμηση για το ακίνητο, πέρασε και δύο ελέγχους από δύο Διευθυντές που υπέγραψαν ότι το είχαν ελέγξει, κάτι που μόνο για έλεγχο εγώ ανάλωσα πέραν των 10 ημερών».

Σημείωσε ακόμα ότι στην έκθεση του υιοθέτησε 12 συγκριτικές πωλήσεις, οι οποίες βρίσκονται βόρεια, νότια, νοτιοδυτικά και ανατολικά του υπό εκτίμηση τεμαχίου και απέχουν περίπου 634 μέτρα από αυτό.

Αντίθετα, συνέχισε, η εκτιμήτρια του Κτηματολογίου Λάρνακας παρέθεσε επτά συγκριτικές πωλήσεις που βρίσκονται 2,040 μέτρα από το συγκεκριμένο τεμάχιο, βόρεια και νοτιοδυτικά του ακινήτου και αναφέρεται σε Δήλωση Πολιτικής που ουσιαστικά αφορά την ύπαιθρο και τα χωριά. Πρόσθεσε ακόμα ότι «η εκτίμηση βασίστηκε στις τιμές που καταγράφονται σε πωλητήρια έγγραφα τα οποία δεν έχουν γίνει αποδεκτά από το Κτηματολόγιο και δεν έχουν περάσει από τον Κλάδο Εκτίμησης του Κτηματολογίου για να οριστικοποιηθεί η τιμή πώλησης του».

Είπε ακόμα ότι στο συγκριτικό αριθμό επτά που έχει χρησιμοποιηθεί στην έκθεση της εκτιμήτριας του Κτηματολογίου, «λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται ότι έχει γίνει αποδεκτή η τιμή από το Κτηματολόγιο, ενώ από τον έλεγχο που πραγματοποίησα εγώ δεν έχει γίνει έλεγχος της τιμής πώλησης και δεν είχε εγκριθεί η τιμή αυτή».

Πρόσθεσε επίσης ότι «ο λειτουργός του Κτηματολογίου παρέλειψε να κάνει επιμέρους αναπροσαρμογές των τιμών για κάθε συγκριτικό τεμάχιο ξεχωριστά, με βάση τα νομικά και φυσικά τους χαρακτηριστικά προς το υπό εκτίμηση ακίνητο», κάτι που ο ίδιος έπραξε σε πλήρη λεπτομέρεια.

Σε άλλες ερωτήσεις του κ. Θωμά, ο κ. Μιχαλάκη απάντησε πως βάσει των δικών του εκτιμήσεων κατέληξε στην τιμή των 270 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ ο λειτουργός του Κτηματολογίου το υπολόγισε στα 190 ευρώ το τ.μ. Ανέφερε ακόμα ότι στον υπολογισμό της τιμής του ακινήτου «έχω υιοθετήσει την άκρως συντηρητική προσέγγιση και χρησιμοποίησα το μίνιμουμ της τιμής που μπορούσα να χρησιμοποιήσω».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χαράλαμπος Τσουρής ήταν κατά τον επίδικο χρόνο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA και μέλος της πενταμελούς Ad Hoc επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία συστάθηκε με στόχο να αξιολογήσει κατά πόσον το έργο του Aero Centre στη Δρομολαξιά ήταν κατάλληλο προς επένδυση.

Ο Χαράλαμπος Τσουρής κατηγορείται ότι συνωμότησε με τους Στάθη Κιττή και Νίκο Λίλλη να καταδολιεύσουν το Ταμείο Συντάξεων παρουσιάζοντας επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στα κτίρια που αγόρασε το Ταμείο ώστε να εξασφαλίσουν από το Ταμείο επιπλέον χρηματικό ποσό.

Σημειώνεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.