ΔΝΤ: Συζητάμε συμμετοχή χωρίς λεφτά, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος

Καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα (approval in principle) για ένα πρόγραμμα με εκταμίευση, όμως, χρημάτων μόνο όταν υπάρξει συμφωνία για το χρέος εξετάζει το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν δεν βγει άσπρος καπνός για το χρέος στις 15 Ιουνίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επιλογή, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις αποδίδοντας αυτή την «παραχώρηση» του Ταμείου στην ανάγκη να αποφευχθεί νέα κρίση στην Ελλάδα, που τον Ιούλιο καλείται να πληρώσει χρέος και επομένως έχει ανάγκη την εκταμίευση της δόσης.

Πάντως το Ταμείο προτιμά καθαρή λύση στο Eurogroup και για αυτό εργάζεται, τόνισε ο Ράις, επιβεβαιώνοντας την παρουσία Λαγκάρντ στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι επαρκή. Οι συζητήσεις για το χρέος προοδεύουν, οι διαφορές γεφυρώνονται, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ελπίζουμε αυτό να συμβεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου», είπε.

Ξεκαθάρισε δε για άλλη μια φορά ότι χωρίς ρύθμιση του χρέους το Ταμείο δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά σε πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και αν δοθεί η προσωρινή λύση της καταρχήν συμφωνίας, η πίεση τους ευρωπαίους από το Ταμείο για το ζήτημα του χρέους δεν θα σταματήσει.