Διπλό φονικό: Η υπεράσπιση Τζιωνή ζητά έγκριση επιπλέον χρηματικού ποσού για ιατροδικαστή από Ελλάδα

Στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της Ντίνας Σεργίου, βρέθηκαν σήμερα τα  τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των θυμάτων και των κατηγορουμένων καθώς και το θέμα της καθόδου ιατροδικαστή από την Ελλάδα ως μάρτυρα υπεράσπισης.

Η Κατηγορούσα Αρχή κάλεσε σήμερα να καταθέσει, ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, τον κ. Γιάννη Κοφτερό, υπάλληλο της εταιρείας MTN Cyprus Ltd, η οποία παρέχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, διαδικτύου και τηλεόρασης.

Στην κατάθεση του, ο κ. Κοφτερός ανέφερε ότι εργάζεται στο Νομικό και Ρυθμιστικό Τμήμα της εταιρείας και ασχολείται με τα διατάγματα αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που εκδίδουν τα δικαστήρια μετά από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, προβλήθηκε εντός της δικαστικής αίθουσας ένας κατάλογος με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των θυμάτων και των κατηγορουμένων ως επίσης και ένας χάρτης με την τοποθεσία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας.

Ο δικηγόροι των κατηγορουμένων Λοΐζου Τζιωνή και Λευτέρη Σολωμού, Ανδρέας Αναστασίου και Μιράντα Αγγελίδου, ζήτησαν χρόνο προκειμένου να μελετήσουν τα όσα ανέφερε σήμερα ο μάρτυρας στην κατάθεση του και πως αυτά επηρεάζουν τη θέση των πελατών τους.

Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου έφερε ένσταση στο αίτημα της υπεράσπισης, προβάλλοντας τη θέση ότι όλα τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα έχουν ήδη δοθεί στην υπεράσπιση και πως το μόνο καινούργιο στοιχείο είναι ο χάρτης με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας.

Το τριμελές Κακουργιοδικείο έκρινε δικαιολογημένο το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων όπως τους δοθεί κάποιος χρόνος για μελέτη της μαρτυρίας, χαρακτηρίζοντας τη μαρτυρία του κ. Κοφτερού ως εξειδικευμένη.

Ως εκ τούτου, η αντεξέταση του κ. Κοφτερού από την υπεράσπιση θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 9 το πρωί.

Το δικαστήριο ζήτησε επίσης σήμερα κάποιες διευκρινήσεις από τον συνήγορο υπεράσπισης του Τζιωνή, Ανδρέα Αναστασίου, σχετικά με την αίτηση που καταχώρησε ενώπιον του και με την οποία ζητά να μετακαλέσει στην Κύπρο ένα αναγνωρισμένου κύρους ιατροδικαστή από την Ελλάδα για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση στη βάση της αρχής της ισότητας των όπλων μεταξύ της υπεράσπισης και της Κατηγορούσας Αρχής.

Όπως αναφέρθηκε, έχει ήδη εγκριθεί από το Γενικό Εισαγγελέα το ποσό των €1,800 για σκοπούς ετοιμασίας μιας ειδικής έκθεσης από τον εν λόγω ιατροδικαστή, ο οποίος είναι και καθηγητής τοξικολογίας.

Η υπεράσπιση του Τζιωνή ζητά την έγκριση ενός επιπλέον χρηματικού ποσού προκειμένου ο εν λόγω ιατροδικαστής να παρουσιαστεί και να καταθέσει στο δικαστήριο.

Σε ερώτηση του δικαστηρίου κατά πόσον θα μπορούσε να επιλεγεί κάποιος ιατροδικαστής από την Κύπρο, ο κ. Αναστασίου είπε ότι επικοινώνησε με ακόμη δύο ιατροδικάστες από την Ελλάδα οι οποίοι ζήτησαν εξωπραγματικά ποσά κάνοντας λόγο για ποσά μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ. Είπε επίσης ότι ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής είναι ο πιο φθηνός. Είπε ακόμη ότι έχει επικοινωνήσει και με ένα Κύπριο ιατροδικαστή ο οποίος δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης λόγω του ότι έχει εμπλακεί στην υπόθεση.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η αμοιβή του ιατροδικαστή για την εμφάνιση του στο δικαστήριο υπολογίζεται ότι θα είναι €80 την ώρα, ποσό το οποίο θα καταβάλει η Δημοκρατία.

Ο κ. Αναστασίου στην αίτηση του ζητά επίσης όπως ο ιατροδικαστής είναι παρών και κατά την αντεξέταση μαρτύρων κατηγορίας που θα καλέσει η Κατηγορούσα Αρχή προκειμένου να ζητήσει τη συμβουλή του. Ο ίδιος δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να παρακολουθήσει την αντεξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Να σημειωθεί η Κατηγορούσα Αρχή θα καλέσει, μεταξύ άλλων, ως μάρτυρα κατηγορίας και την εξ Ελλάδος ιατροδικαστή Χαρά Σπηλιωτοπούλου η οποία είχε κληθεί και εξέτασε τις σορούς των θυμάτων μετά από αίτημα της οικογένειας τους.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ολοκληρώθηκε η αντεξέταση από την υπεράσπιση της Αστυφύλακος, Στέλλας Μπότσαρη, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας σε σχέση με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των κατηγορουμένων.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Λοΐζος Τζιωνής, ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Και οι τρεις αντιμετωπίζουν από κοινού εφτά συνολικά κατηγορίες για τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.