Διπλωματικό επεισόδιο Ρουμανίας-Μόσχας λόγω «αστείου» για βομβαρδισμό

Εφαρμόζοντας την απόφαση των «28» για κυρώσεις με φόντο την ουκρανική κρίση, η Ρουμανία δεν έδωσε άδεια εισόδου στο αεροσκάφος του ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Σεργκέι Ρογκόζιν: «Θα επιστρέψω με βομβαρδιστικό» έγραψε στο Twitter ο Ρογκόζιν, ανοίγοντας νέο μέτωπο στην μάχη στα ανατολικά των ρωσικών συνόρων.

Το φαινομενικά «ατυχές» σχόλιο του Ρογκόζιν, για το οποίο η Ρουμανία απαιτεί εξηγήσεις, συνοψίζει την εύφλεκτη δυναμική γύρω από την Ουκρανία -ο ρώσος αξιωματούχος ταξίδευε από την Υπενδνειστερία, μολδαβική επαρχία που αποσχίστηκε και «φλερτάρει» με την Μόσχα.

Ο Ρογκόζιν είχε ταξιδέψει στην Υπερδνειστερία (μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας) την Παρασκευή, όπου στο πλαίσιο των ρωσικών εορτασμών για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου συναντήθηκε και με την ηγεσία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην αποσχισθείσα επαρχία.

Κατά το ταξίδι της επιστροφής το Σάββατο, το αεροσκάφος τoυ θα περνούσε από το ρουμανικό εναέριο χώρο.

Ο Ρογκόζιν όμως είναι στη μαύρη λίστα της ΕΕ με τους αξιωματούχους σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί, μεταξύ άλλων, απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια των «28» (δηλαδή και τη ρουμανική). Έτσι, οι ρουμανικές αρχές δεν έδωσαν άδεια διέλευσης στο αεροσκάφος που τον μετέφερε.

Ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός κατηγόρησε με tweet, που έγραψε όπως φαίνεται ενώ βρισκόταν ακόμη καθ’ οδόν, τις ρουμανικές αρχές πως «έκλεισαν με εντολή των ΗΠΑ τον ενάεριο χώρο τους στο αεροπλάνο μου», προσθέτοντας πως ούτε η Ουκρανία επέτρεψε τη διέλευση: «Θα επιστρέψω με [βομβαρδιστικό] TU-160» έλεγε το tweet στη συνέχειά του.

Το Βουκουρέστι αντέδρασε ζητώντας εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας πως είναι ευρωπαϊκή χώρα. Συνεχίζοντας να τουιτάρει σε έντονο ύφος,ο Ρογκόζιν έγραψε: «Λοιπόν, κύριοι της Ουκρανίας, θα σας τα εξηγήσουμε όλα σύντομα, το ποιοι είστε και το τι πιστεύουμε για εσάς».

Και τα δύο tweet αναρτήθηκαν πανομοιότυπα και στα ρωσικά και στα αγγλικά.