Διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ – Σταματούν να εκδίδουν βίζες

Σε διπλωματική κρίση οδηγούνται οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ, καθώς ανακοίνωσαν πως θα σταματήσουν μέχρι νεωτέρας να εκδίδουν βίζες για του πολίτες της κάθε μιας λόγο των μεγάλων διαστάσεων που πήρε το θέμα.

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκική κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ, στην διάρκεια παρέμβασης του σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, σχολίασε πως τα φαινόμενα αποσκοπούσαν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι για την τουρκική κυβέρνηση η ασφάλεια των διπλωματών και των υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα» και υποστήριξε ότι οι προσαγωγές εργαζομένων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής έγιναν στο πλαίσιο ερευνών «ρουτίνας».

Από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη και εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τη σύλληψη και την προφυλάκιση δύο μελών του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία, αναφέρει ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τίλερσον προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδείξεις οι οποίες να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες σε βάρος των δύο εργαζομένων οι οποίοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι συλλήψεις ώθησαν την Ουάσινγκτον να σταματήσει να εκδίδει βίζες για τους πολίτες της Τουρκίας, κίνηση που ανταπέδωσε η Άγκυρα. Η διένεξη έχει πλέον πάρει διαστάσεις διπλωματικής κρίσης.