Διορισμό τώρα ποινικών ανακριτών για τις τράπεζες, ζητάει ο Γιαννάκης Ομήρου

Απαραίτητη, χαρακτηρίζει, την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν ,για τις τράπεζες, ο πρόεδρος Κ.Σ  της ΕΔΕΚ  Γιαννάκης Ομήρου.

Επισημαίνει ότι ο  διορισμός ποινικών ανακριτών τώρα, είναι επιτακτική αναγκαιότητα, μετά και την  επιλογή της Marfin Investment Group να κινηθεί νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας…  «ως ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να λάμψει η αλήθεια και προς τούτο αναμένουμε ότι η έρευνα της Alvarez and Marshal  θα εντοπίσει τους υπαίτιους για τις τεράστιες ζημιές που καταγράφουν οι κυπριακές τράπεζες, όσον αφορά την απομείωση των Ελληνικών ομολόγων και τις επισφάλειες».

Ως προς τη μορφή του Συνεργατισμού και γενικότερα του τραπεζικού τομέα, ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι αλλάζει, με τους όρους του μνημονίου …   «δυστυχώς η αλλαγή του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να δημιουργεί κεφαλαιακές ανάγκες στα ΣΠΙ μέσα από το διαγνωστικό έλεγχο που γίνεται… σημαντικό σημείο στο μνημόνιο είναι η μεταφορά της εποπτείας των ΣΠΙ στην Κεντρική τράπεζα και η μελλοντική εξέταση της δημιουργίας νέας δομής. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση της Υπηρεσίας, Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών ως του πρωτοβάθμιου οργάνου εποπτείας».

Ο κ. Ομήρου απεύχεται οι πολιτικές αυστηρής πειθαρχίας και λιτότητας να έχουν στην Κύπρο τις ίδιες συνέπειες που είχαν και στην Ελλάδα … «Παρ όλες τις αποφάσεις τους Ευρωπαϊκών Συλλογικών οργάνων η Τρόικα εφαρμόζει και στην Κύπρο την ίδια αποτυχημένη συνταγή και οδηγεί στη διεύρυνση της ύφεσης… δυστυχώς εδώ που αφήσαμε τα πράγματα να φτάσουν, με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να αυξάνεται, μόνο μέσα από μια δανειακή συμφωνία με την Τρόικα μπορούν να εξευρεθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για στήριξη του κράτους και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος».