Διμερείς συναντήσεις και επαφές του ΥΠΕΞ στη Ρώμη

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στην Έκτακτη Υπουργική Διάσκεψη για την Υπηρεσία UNRWA, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Παλαιστινίους, καθώς και σε Υπουργική συνάντηση προς στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και των Εσωτερικών Δυνάμεων Ασφαλείας της χώρας που πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη.

Στο περιθώριο των δύο Υπουργικών Συναντήσεων ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Λιβάνου, ενόψει και των επικείμενων επισκέψεων του εντός Μαρτίου στις γειτονικές χώρες. Συναντήθηκε, επίσης, με τον Βρετανό Υπουργό Mέσης Ανατολής κ. Alistair Burt.

Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Συζητήθηκαν, επίσης, το Κυπριακό, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου. Ο διάλογος επί όλων των θεμάτων θα συνεχιστεί κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο περί τα τέλη Μαρτίου.

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας συζητήθηκε η ημερήσια διάταξη για την επικείμενη επίσκεψη στη χώρα στις 26-27 Μαρτίου, επαναβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση για ενίσχυση σχέσεων τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, και αντηλλάγησαν απόψεις για το Μεσανατολικό.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης αντάλλαξε απόψεις και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, ειδικότερα ενόψει της επίσκεψης του στη χώρα στις 28 Μαρτίου, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις για τις διμερείς σχέσεις και για τις σημαντικές προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση και διεύρυνσή τους, για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως και για την ανάγκη συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τον Βρετανό Υπουργό Μέσης Ανατολής συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αντηλλάγησαν απόψεις για την ημερήσια διάταξη των επερχόμενων Συμβουλίων Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, και για θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.