Δικαστής είπε σε θύμα βιασμού «γιατί δεν κρατάς κλειστά τα πόδια σου»!

Ένας Καναδός δικαστής, ο οποίος είχε ρωτήσει την ενάγουσα σε μια δίκη βιασμού γιατί δεν κρατούσε κλειστά τα πόδια της, παραιτήθηκε λίγες ώρες αφότου το αρμόδιο Πειθαρχικό σώμα εισηγήθηκε την απομάκρυνσή του.

Το πόρισμα του Πειθαρχικού αναφέρει ότι ο δικαστής Ρόμπιν Καμπ του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αλμπέρα υπονόμευσε την εμπιστοσύνη του κοινού στο Δικαστικό Σώμα.

Τα σχόλια του Καμπ στη διάρκεια μιας δίκης βιασμού το 2014 προκάλεσαν οργή στον Καναδά και σφοδρή κριτική από θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και των δικηγόρων τους.

Ο δικαστής προσπάθησε να διατηρήσει το πόστο του αναφέροντας ότι είχε ζητήσει συγγνώμη από τη νεαρή γυναίκα, αλλά το Πειθαρχικό έκρινε ότι ο Καμπ στηρίχθηκε στη διάρκεια της δίκης σε αρνητικά στερεότυπα για τις γυναίκες και απόδοση ευθυνών στο θύμα και ότι σε αρκετές περιπτώσεις απευθύνθηκε στην ενάγουσα -μια νεαρή Ινδιάνα, που ήταν άστεγη όταν έγινε η φερόμενη επίθεση- με τρόπο «ταπεινωτικό, εξευτελιστικό και έλλειψη σεβασμού.»

Στη δίκη εκείνη ο Καμπ είχε ρωτήσει τη 19χρονη: «γιατί δεν κρατούσες απλά τα πόδια σου κλειστά;». Επίσης είπε ότι «ο πόνος και το σεξ μερικές φορές πάνε μαζί» και αναφέρθηκε στην ενάγουσα ως «κατηγορούμενη».

Η γυναίκα κατήγγειλε ότι βιάστηκε στην τουαλέτα ενός σπιτιού στη διάρκεια ενός πάρτι στο Κάλγκαρι. Διετάχθη νέα δίκη, όπου ο κατηγορούμενος αθωώθηκε για δεύτερη φορά τον Ιανουάριο.