Δικαστήριο έκρινε ότι ο μακελλάρης της Νορβηγίας έτυχε “απάνθρωπης μεταχείρησης”

Το κράτος είναι ένοχο «απάνθρωπης μεταχείρισης» γιατί τον κρατούσε στην απομόνωση, έκρινε δικαστήριο στη Νορβηγία και εξέδωσε απόφαση υπέρ του δολοφόνου Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ στην αγωγή του εναντίοντης Νορβηγίας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων,   «Το δικαστήριο… έχει καταλήξει ότι οι συνθήκες φυλάκισης αποτελούν απάνθρωπη μεταχείριση», αναφέρεται στην απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Όσλο.

Σύμφωνα με το δικαστήριο η σχεδόν επί πέντε χρόνια φυλάκισή του ακροδεξιού εγκληματία στην απομόνωση παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Δικαστής Χέλεν Αντέναες Σέκιουλικ αποφάσισε ωστόσο ότι το δικαίωμα του Μπρέιβικ για αλληλογραφία που προστατεύεται από το Άρθρο 8 της Σύμβασης δεν έχει παραβιαστεί.

Ο 37χρονος ακροδεξιός ο οποίος κατά τη διάρκεια ακρόασης για την αγωγή του το Μάρτιο είπε ότι είναι τώρα νεοναζί, είχε ζητήσει όπως αρθούν οι περιορισμοί στην αλληλογραφία του και τις επισκέψεις έτσι ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τους υποστηρικτές του.

Το κράτος είχε επιχειρηματολογήσει ότι οι περιορισμοί πρέπει να διατηρηθούν επειδή ο Μπρέιβικ είναι «εξαιρετικά επικίνδυνος» και για να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις από υποστηρικτές του.

Ο πιο περιβόητος φυλακισμένος στη Νορβηγία κρατείται σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας από τότε που σκότωσε 77 ανθρώπους σε μια διπλή τρομοκρατική επίθεση με τη χρήση εκρηκτικών και όπλων.

Εκτίει ποινή 21 χρόνων η οποία μπορεί να επεκταθεί αν μετέπειτα εξακολουθήσει να θεωρείται επικίνδυνος.

Το κράτος διατάχθηκε να πληρώσει και τα νομικά έξοδα του Μπρέιβικ ύψους 331.000 Νορβηγικές κορώνες ή 35.850 ευρώ.