Ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου ενόψει Τρόικας

Διευρυμένη σύσκεψη συγκαλεί σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της νέας αξιολόγησης της Τρόικας που αναμένεται να ξεκινήσει εντός Σεπτεμβρίου.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και οι Υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Μανιάτης, Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης.

Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στα εξής:

– Πορεία εσόδων. Από τα σχετικά στοιχεία που θα παρουσιαστούν λίγο πριν από την έλευση της τρόικας την 21η Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η περαιτέρω πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

– Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο. Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχει καταλήξει η κυβέρνηση στη λίστα με τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στο υπουργείο του, περιμένει από τους συναδέλφους του τις λίστες με συγκεκριμένα ονόματα, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα λεγόμενα “οριζόντια μέτρα”.

– Πλειστηριασμοί ακινήτων. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο “αγκάθι” της κυβέρνησης, με δεδομένες τις ήδη διατυπωθείσες ενστάσεις από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, επεξεργάζονται και σχέδιο το οποίο θα εξαιρεί τη μεγάλη μάζα των δανειοληπτών, όπως επίσης και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.λπ.).