Διευκρινίσεις Χάσικου για τ/κ τεμάχιο γης στην Πάφο

Σε διευκρινίσεις σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» με τίτλο «Διαβουλεύσεις υπουργείων πίσω από την πλάτη του Δήμου Πάφου – Τ/κ τεμάχιο φιλέτο χαρίζουν στον ΟΣΥΠΑ», προέβη με επιστολή του προς την εφημερίδα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι η εταιρεία ΟΣΥΠΑ είχε υπογράψει σύμβαση παραχώρησης δημόσιας υπηρεσίας εσωτερικών οδικών επιβατικών μεταφορών σε τακτικές γραμμές στη γεωγραφική περιοχή Πάφου, με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων (Τμήμα Οδικών Μεταφορών) και η ημερομηνία έναρξης της σύμβασης ήταν η 5η Ιουλίου 2010 για 10 χρόνια με πιθανότητα ανανέωσης άλλα 5 χρόνια.

Υπενθυμίζει πως ο υφιστάμενος κεντρικός σταθμός της Εταιρείας λειτουργεί στην Κάτω Πάφο μέσα σε χώρο που είναι απαλλοτριωμένος για αρχαιολογικούς σκοπούς και θα πρέπει να μετακινηθεί.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζει επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή για τη διαχείριση Τ/κ Περιουσιών της οποίας προεδρεύει ο Υπουργός Εσωτερικών ως Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών και στην οποία μετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Αγροτικών Οργανώσεων, Επιτροπής Προσφύγων, ενέκρινε κατά τη συνεδρία της ημερομηνίας 30.5.2013 την εκμίσθωση μέρους του τ/κ τεμαχίου με αρ 61, Φ/Σχ. L1/10, στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων με δικαίωμα υπεκμίσθωσης του χώρου στην Εταιρεία ΟΣΥΠΑ ΛΤΔ με σκοπό τη μετακίνηση από τον προαναφερθέντα αρχαιολογικό χώρο για δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού λεωφορείων με την ανέγερση λυόμενου τύπου υποστατικού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως γραφείο, χώρος εξυπηρέτησης επιβατών και μικρό αναψυκτήριο.

«Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να εξασφαλισθούν από την Εταιρεία οι απαιτούμενες άδειες (πολεοδομική και οικοδομική) από την αρμόδια Αρχή, ήτοι το Δήμο Πάφου, όρος που περιλαμβάνεται στη σύμβαση», προσθέτει, αναφέροντας ότι η διάρκεια της Άδειας Χρήσης θα είναι για 5 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλες δύο πενταετίες και θα επιβληθεί το αγοραίο ενοίκιο της γης.

Ο κ. Χάσικος σημειώνει επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου (Κλάδος Τ/κ Περιουσιών) προ της υποβολής του θέματος στο Υπουργείο Εσωτερικών με βάση τη νενομισμένη διαδικασία, είχε ζητήσει τις προκαταρκτικές πολεοδομικές απόψεις του Δήμου Πάφου με επιστολή της ημερομηνίας 8.2.2013, πλην όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από το Δήμο μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη αίτηση.

«Θετικές απόψεις είχαν εκφράσει η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου από πλευράς αστικής ασφάλειας και το Τμήμα Δημοσίων Έργων από κυκλοφοριακής άποψης. Θετικές απόψεις είχε εκφράσει και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι η τοποθεσία κρίνεται κατάλληλη με προοπτική ισοζυγισμένης εξυπηρέτησης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου του Τοπικού Σχεδίου», συμπληρώνει.

Αναφέρει τέλος ότι δεν έχει υπογραφεί η Άδεια Χρήσης με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ούτε και η συμφωνία υπεκμίσθωσης με την Εταιρεία ΟΣΥΠΑ.