Διευκρινίσεις για την αναστολή συντάξεων του ΙΚΑ

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε συνέχεια του από 21/03/2013 Δελτίου Τύπου αναφορικά με την αναστολή των συντάξεων στις 28.3.2013 για όσους δικαιούχους δεν εμφανίζεται να διαθέτουν ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ διευκρινίζει ότι:

“Οι περιπτώσεις των συνταξιούχων που δεν εμφανίζουν ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ είναι περιορισμένες. Στο τριμηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων που αποστέλλεται στους συνταξιούχους, δεν αναγράφεται ο ΑΦΜ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ταυτοποιηθεί από τα πληροφοριακά συστήματα πληρωμών συντάξεων.

Κατά συνέπεια, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων με την προσέλευσή τους στα Υποκ/τα, στα οποία έχουν αναρτηθεί πίνακες με τα ονόματα όσων τους έχει γίνει αναστολή σύνταξης (λόγω μη διάθεσης και των δύο απαραίτητων στοιχείων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) καθώς και όσων δε διαθέτουν ένα εξ΄ αυτών, θα τεθεί σε λειτουργία από Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) ειδική εφαρμογή, στην οποία με την καταχώρηση του Αριθμού Μητρώου (ΑΜΑ), θα τους γνωστοποιείται ποιο στοιχείο θα πρέπει να πιστοποιηθεί (ΑΜΚΑ ή και ΑΦΜ).

Για όσους ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης, λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, μπορούν από Παρασκευή 29/3/2013 και μετά να εισπράξουν αυθημερόν προκαταβολή από το Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους, εφ’ όσον προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στις περιπτώσεις που η μη ταυτοποίηση αφορά ένα εκ των δύο στοιχείων (ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ) προκειμένου να μην ανασταλεί η σύνταξη μηνός Μαΐου, που χορηγείται στις 29/4/2013, θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Υποκατάστημα του τόπου κατοικίας τους μέχρι και την Παρασκευή 5/4/2013.

Υπενθυμίζεται ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρονται τόσο στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου όσο και στο Σ00/35/26-03-2013 έγγραφο της Δ/νσης Παροχών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας, θα κατατίθενται είτε αυτοπροσώπως με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας (ή του διαβατηρίου για αλλοδαπούς) είτε μέσω νομίμου εκπροσώπου του συνταξιούχου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι που κατοικούν μονίμως στο εξωτερικό θα ενημερωθούν για την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών μέσω των Πρεσβειών και οι σχετικές διαδικασίες θα καθοριστούν λεπτομερώς με νεώτερες ανακοινώσεις”.