Διευκρίνηση Υπουργείου Δικαιοσύνης για το κόστος κατανάλωσης ενέργειας

Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για το κόστος από την κατανάλωση ενέργειας για το 2015

Με αφορμή άρθρο το οποίο κυκλοφόρησε σε ενημερωτική ιστοσελίδα σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος των υπουργείων για το έτος 2015, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι το κόστος ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου της Διοίκησης ανήλθε στις 34,965 χιλιάδες ευρώ για το έτος αυτό.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι το κόστος ενεργειακής κατανάλωσης των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου στο σύνολό του, ανήλθε στα 2,8 εκ. ευρώ το 2015 και περιλαμβάνει την Αστυνομία, την Πυροσβεστική – καθώς και όλα τα κτήρια των σταθμών και των αστυνομικών τους Διευθύνσεων και Τμημάτων ανά το παγκύπριο – τις Κεντρικές Φυλακές, τον χώρο κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών Μενόγειας, τα κτήρια του Κρατικού Αρχείου και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Επισημαίνεται ότι εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει για τα πλείστα Υπουργεία και Τμήματα, σε κάθε επαρχία λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως οι τοπικοί Αστυνομικοί Σταθμοί, το Τμήμα Τροχαίας, τα Κέντρα Ελέγχου Μηνυμάτων και η Άμεση Επέμβαση, το Τμήμα Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων και οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί. Επί 24ώρου βάσεως λειτουργούν, επίσης, οι Κεντρικές Φυλακές και ο χώρος κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών Μενόγειας και η Λιμενική Αστυνομία, γεγονός το οποίο αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναλυτικά, η κατανάλωση για το 2015 κατανέμεται ως εξής:

• Πυροσβεστική Υπηρεσία: 194,280 ευρώ
• Αστυνομία (περιλαμβανόμενης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όλων των Επαρχιακών Διευθύνσεων και τοπικών Αστυνομικών Σταθμών και του χώρο κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών Μενόγειας): 1,9 εκ. ευρώ.
• Κεντρικές Φυλακές: 580,454 ευρώ.
• Κρατικό Αρχείο: 9320 ευρώ.
• Κεντρική Διοίκηση Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: 34,965 ευρώ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το κόστος της ενεργειακής κατανάλωσης κατά το έτος 2014 ήταν 3,3 εκ. ευρώ και συνεπώς, κατά το 2015, υπήρξε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 16%, ενώ το 2016 αναμένεται περαιτέρω μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Στο πλαίσιο της πολιτικής για μείωση της ηλεκτρικής ενέργειες το Υπουργείο έχει πρόσφατα εξασφαλίσει έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου για τοποθέτηση σε κτήρια του Τμήματος Φυλακών φωτοβολταϊκών πλαισίων συνολικής ισχύος 16,75 κιλοβατώρων. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διεξαγωγή μελέτης που σκοπό έχει τη λήψη στοχευμένων μέτρων που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην Αστυνομία.