Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτιμά ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Λιχατσόφ. Τυχόν έξοδος της Αθήνας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει “θεραπεία σοκ” για την ΕΕ, αλλά θα εξυγιάνει το ευρωπαϊκό νόμισμα, είπε ο Ρώσος αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.
Σε περίπτωση, που η Ελλάδα λάβει την απόφαση να βγει από την ευρωζώνη και θέσει σε κυκλοφορία το εθνικό της νόμισμα, “θα αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρους εκτός των συνόρων της ΕΕ”, πρόσθεσε ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός.
Κατά τη γνώμη του κ. Λιχατσόφ πολλοί εταίροι της Ελλάδας θα ενδιαφερθούν για παρόμοιες επαφές καθότι είναι προφανές ότι τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη θα καταστήσει φθηνότερες μια σειρά από εταιρείες στην Ελλάδα και θα υπάρξει “εντελώς διαφορετική απαίτηση για μέσα δανεισμού”.
Δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων
“Δεν γύρισε η Ευρωζώνη την πλάτη στην Ελλάδα αλλά μια πλειοψηφία του ελληνικού λαού από το ευρώ”, δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, και απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας.
“Η Κυβέρνηση Τσίπρα σε μόλις έξι μήνες προσέβαλε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στο έπακρο, όξυνε την οικονομική κρίση της χώρας και δίχασε βαθιά τον ελληνικό λαό”, δήλωσε ο κ. Μπόσμπαχ στο περιοδικό Focus και προειδοποίησε ότι “αυτή η ανεύθυνη πολιτική σε συνδυασμό με μια απολύτως απαράδεκτη και μάλιστα εχθρική ρητορική, δεν θα έπρεπε τώρα, σε καμία περίπτωση να επιβραβευθεί με περαιτέρω παραχώρηση των θεσμών ή ακόμη και με ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας δισεκατομμυρίων”.
Ο συνάδελφός του Ραλφ Μπρίνκχαους, με δηλώσεις του στο ίδιο μέσο χαρακτήρισε την κατάσταση “πολύ δύσκολη”, αλλά τόνισε ότι “βεβαίως θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτές τις γέφυρες και να είμαστε πρόθυμοι για συνομιλίες”.
Ο Βουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρώην Υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ κάλεσε τους Ευρωπαίους “επιτέλους να δράσουν με συνέπεια”. “Η Ελλάδα σήμερα αποχαιρέτισε το ευρώ. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν η Αθήνα εξακολουθεί να επιθυμεί βοήθεια, πρέπει η Κυβέρνηση Τσίπρα να βάλει στο τραπέζι προτάσεις”, δήλωσε ο κ. Φρίντριχ στο Focus και πρόσθεσε ότι κατόπιν θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς και με το ρόλο της ΕΚΤ.
“Χαστούκι στο πρόσωπο όλων των Ευρωπαίων”, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ούλριχ Γκρίλο και εκτίμησε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα έγινε τώρα “ακόμη πιο δραματική”. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, o κ. Γκρίλο θεώρησε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλέον ως πιθανό. “Δεν επιτρέπεται να γίνουν σάπιοι συμβιβασμοί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατηθεί στη νομισματική ένωση με κάθε κόστος”, τόνισε ο κ. Γκρίλο.
Στο μεταξύ, ούτε ένα τρόπο παραμονής στην Ευρωζώνη δεν βλέπουν για την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εξαγωγέων `Αντον Μπέρνερ και ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων Γκέοργκ Φάρενσον.
“Όχι δεν θα καταφέρουμε να το αποφύγουμε”, δήλωσε ο κ. Μπέρνερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν το λεγόμενο “Grexit” μπορεί να αποφευχθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Φάρενσον δήλωσε ότι με το “όχι” ο ελληνικός λαός εκφράστηκε ενάντια στα θεμέλια και τους κανόνες της Ευρωζώνης και κατά συνέπεια, “η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη”.
Εξάλλου, την ανησυχία τους για τις εξελίξεις μετά το ελληνικό δημοψήφισμα εξέφρασαν, με δηλώσεις τους στο ιδιωτικό ειδησεογραφικό κανάλι n-tv, Γερμανοί οικονομολόγοι.
Αυστρία
Πολύ πιο σαφές από ό,τι θα περίμενε κανείς, υπήρξε το “Όχι” του ελληνικού λαού στο χθεσινό δημοψήφισμα στην Ελλάδα ως προς τις προτάσεις των πιστωτών της, τονίζεται από όλα τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης στη σχετική ειδησεογραφία τους, στην οποία πρώτο και κορυφαίο θέμα είναι το μέγεθός αυτής της συγκεκριμένης ετυμηγορίας των Ελλήνων.
Γαλλία
Με πρωτότυπη απεικόνιση η εφημερίδα Λιμπερασιόν αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον Έλληνα πρωθυπουργ.: Σε μαύρο φόντο, μια λεπτή γραμμή φωτός από κάποιο προβολέα διαγράφει τη σιλουέτα του Αλέξη Τσίπρα, ως να ευρίσκεται στην εξέδρα μπρος τον λαό. Ο φωτογράφος τράβηξε το κλισέ από πίσω κόντρα στο φως. ” NON de Zeus” είναι με λευκά γράμματα ο τίτλος πάνω στο μαύρο φόντο της πλάτης.
Πρόκειται για λογοπαίγνιο της πολύ γνωστής γαλλικής έκφρασης “Non de dieu ” που οι Γάλλοι χρησιμοποιούν αυθόρμητα μπρος σε μια απρόβλεπτη κατάσταση που ξαφνικά τους μπερδεύει. Θα μπορούσε να μεταφερθεί στα ελληνικά ως “Για όνομα του θεού”, ενώ ο ακριβής του τίτλος είναι “Για όνομα του Δία”.
Στον υπότιτλό της η Λιμπερασιόν υπογραμμίζει : “Οι Έλληνες ακολούθησαν τον Πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκαν να αποδεχθούν μέσω δημοψηφίσματος τις προϋποθέσεις που επέβαλαν οι πιστωτές για τη σωτηρία της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη.
” Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της “Λε Μοντ” με φωτογραφία από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τον Α. Τσίπρα στην εξέδρα.
Η Μοντ επαναφέρει στο πρωτοσέλιδό της τη συνέντευξη του οικονομολόγου Τομά Πικετί το βίντεο της οποίας είχε δώσει πριν από δύο μέρες στην ηλεκτρονική της σελίδα. Με το πρωτοσέλιδο ένθετο υπογραμμίζεται στον τίτλο η θέση του Πικετί : “Ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να ασκήσει βέτο στο θέμα εξόδου της Ελλάδας”.
Έναν Αλέξη Τσίπρα με ανυψωμένη το χέρι, με φόντο το “όχι” στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, η Φιγκαρό υπογραμμίζει στον τίτλο της : ” Η Ελλάδα κάνει το μεγάλο βήμα για την έξοδο από το ευρώ”. Εξηγεί στον υπότιτλο : “Μετά την, κατά μεγάλη πλειοψηφία, απόρριψη από τους Έλληνες του ευρωπαϊκού προγράμματος, το θέμα του Grexit τίθεται όσο ποτέ άλλοτε”.
Στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο που τιτλοφορεί ” Διευκρίνιση” υπογραμμίζει : ” Το Grexit θα πάρει φυσιολογικά το δρόμο του”.
” Σεβαστείτε τώρα, το ΟΧΙ του ελληνικού λαού” είναι ο τίτλος της κομμουνιστικής “Ουμανιτέ” που καλύπτει το πρωτοσέλιδό της, με φόντο ένα πλήθος και ανυψωμένες γροθιές με γραμμένο το όχι σε ελληνικά και γαλλικά.