Διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία για όσα είπε ο Πούτιν… «Να ληφθούν στα σοβαρά οι απειλές του», λέει το Λονδίνο

Για «ανησυχητική κλιμάκωση» της ρητορικής του Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζίλιαν Κίγκαν, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά οι «ανατριχιαστικές» απειλές που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος στο διάγγελμά του ότι διαθέτει πολλά όπλα.

«Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση – δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», δήλωσε η Κίγκαν στο Sky News.

«Είναι μια σοβαρή απειλή, αλλά την έχει ξανακάνει», πρόσθεσε.

Γερμανός ΥΠ ΟΙΚ: «Κακή και άσχημη εξέλιξη» η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν
Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Ουκρανίας έσπευσε από την πλευρά του να αποκηρύξει την ανακοίνωση του Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης.

ΚΟΣΜΟΣ  21/09/2022  09:11
O Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, από σήμερα, στη Ρωσία -«Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά»
Πρόκειται για μια «κακή και άσχημη εξέλιξη», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Πρέσβης ΗΠΑ στο Κίεβο: «Ένδειξη αποτυχίας η μερική κινητοποίηση»
Από την πλευρά της η πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης ως ένδειξη αποτυχίας και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ουκρανική αντίσταση στη ρωσική επιθετικότητα.

«Στημένα δημοψηφίσματα και κινητοποίηση είναι ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», σχολίασε η πρέσβης Μπρίτζετ Α. Μπρινκ στο twitter λίγο μετά την έναρξη της αναμετάδοσης του διαγγέλματος του Πούτιν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτίες ουδέποτε θα αναγνωρίσουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.

Σύμβουλος Ζελένσκι: «Προβλέψιμο βήμα» του Πούτιν
«Εμείς συνεχίζουμε να επιχειρούμε κανονικά», είπε ο επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.

Ενώ ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η μερική επιστράτευση στη Ρωσία ήταν ένα προβλέψιμο βήμα, που θα αποδειχθεί αντιδημοφιλής στην κοινή γνώμη της χώρας και υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται βάσει των σχεδίων του Κρεμλίνου.

Ο Ποντόλιακ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν προσπαθεί ξεκάθαρα να ρίξει στη Δύση το φταίξιμο για τον «απρόκλητο πόλεμο», που ξεκίνησε με την Ουκρανία.