Διεθνή ΜΜΕ: Η αβεβαιότητα στην Ελλάδα προκαλεί πτώση του Ευρώ

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα προκαλεί πτώση του Ευρώ έναντι του δολαρίου. Δείτε τι αναφέρει ο ξένος τύπος:

Χρηματιστής Τζουνίσι Ισικάβα της IG Markets στο Τόκιο: «Είναι μια κατάσταση ρίσκου αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Όλες οι αγορές περιμένουν τη θα συμβεί και σε συνδυασμό με κάποιες άλλες συνθήκες, ενδέχεται να δούμε το δολάριο να πιάσει τις υψηλότερες τιμές, έναντι του γιεν μέχρι το τέλος του 2014». Πέραν των χρηματιστηριακών μεγεθών που απασχολούν μόνο τους ειδήμονες, το πολιτικό σκέλος της Προεδρικής εκλογής, είναι άκρως σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την Ευρωζώνη.

Reuters σημειώνει στον τίτλο του σχετικού άρθρου: «Να γιατί μετράει η ελληνική εκλογή της Δευτέρας» για να συμπληρώσει: «Εάν μια μικρή μερίδα βουλευτών δεν γείρει υπέρ της εκλογής, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αν, δε, αναλάβει την κυβέρνηση τότε έχει υποσχεθεί πως θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης με τους δανειστές».

Μόνο με έκπληξη θα βγει Πρόεδρος

Στο άρθρο φιλοξενούνται και δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος πιθανολογεί πως: «Μόνο με μια έκπληξη, με μια αλλαγή στάσης κάποιου κόμματος, θα καταφέρει αυτή η βουλή να εκλέξει Πρόεδρο. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν βλέπω να εκλέγεται Πρόεδρος. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά αυτή τη στιγμή όλα τα κόμματα ετοιμάζονται για εκλογές. Τα πολιτικά δεδομένα, έτσι όπως εκτίθενται στο άρθρο, είναι ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία που ολοένα μειώνεται, ενώ η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς υπάρχει κίνδυνος διάσπασης.

Το BBC μεταφέρει το ρεπορτάζ της Λούσι Γουίλιαμσον από την Αθήνα σύμφωνα με το οποίο ελάχιστοι πιστεύουν πως ο Σαμαράς θα καταφέρει να μαζέψει 180 βουλευτές. Επίσης σημειώνει πως ακόμη και αν η Ελλάδα πάει σε πρόωρες εκλογές, δεν είναι ευκρινές αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία. Υπό αυτό το πρίσμα το βρετανικό πρακτορείο χαρακτηρίζει την τρίτη ψηφοφορία «άκρως σημαντική».

Η καναδική «Digital Journal» κάνει λόγο για «νέα κρίση στην οποία μπορεί να περιπέσει η Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν εκλέξει Πρόεδρο. Οι δανειστές φοβούνται πως αν οι εξελίξεις οδηγήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα θα πάνε πίσω. Την ίδια στιγμή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει μήνυμα προς την Αθήνα και την προειδοποιεί ότι όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, οφείλει να ακολουθήσει τις προδιαγεγραμμένες πολιτικές».

Οι ΑΝΕΛ κρίνουν τις εξελίξεις

Ενδιαφέρον έχει και η άποψη που καταθέτει η Wall Street Gournal, καθώς σημειώνει πως άπαντες περιμένουν κάποιοι βουλευτές να αποστατήσουν και να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι φανερό πως «φωτογραφίζονται» βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι αν αλλάξουν στάση, μπορούν να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Κερύδης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, «ο κ. Καμμένος έχει καθοριστικό ρόλο και αυτό είναι τραγωδία για την Ελλάδα διότι άνθρωποι σαν και αυτόν καθορίζουν το πολιτικό μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση για να έχει ελπίδες, θα πρέπει να αναζητήσει τις ψήφους και των ανεξάρτητων βουλευτών». Μάλιστα, η εφημερίδα κάνει μια μικρή ανάλυση γύρω από τη δημιουργία, τη φυσιογνωμία, αλλά και τις παλινωδίες των ΑΝΕΛ από τη στιγμή της δημιουργίας τους, μέχρι και σήμερα, θέλοντας έτσι να καταδείξει ποιο είναι αυτό το κόμμα από το οποίο κρίνεται, εν πολλοίς, η ψηφοφορία της Δευτέρας».