Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει σύνορα, δεν γνωρίζει θρησκείες, δεν γνωρίζει πολιτισμούς, είναι ένα φαινόμενο που μοιάζει μοιραίο, γιατί τα στατιστικά στοιχεία είναι πραγματικά εξαιρετικά ανησυχητικά για το τι συμβαίνει σε όλον τον πλανήτη.

Η βία που είναι σωματική, σεξουαλική, προσωπική, ψυχολογική και λεκτική ασκείται σε βάρος των γυναικών σε όλον τον κόσμο και γι’ αυτό ο ΟΗΕ θεώρησε ότι πρέπει να είναι μια μέρα που να υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να είναι ανεκτό.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1 στις 3 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία ενώ κάθε χρόνο 2600 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από ενδοοικογενειακή βία.

Στην Κύπρο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, με τους αριθμούς τα τελευταία χρόνια να καταγράφουν αύξηση και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλονται να ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες ανά έτος τα τελευταία χρόνια.