Διεθνής άσκηση στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου – Λιβάνου

Διεξάγεται σήμερα Τετάρτη, από τις 11:00 μέχρι τις 14:30, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου – Λιβάνου εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) διεθνής άσκηση Έρευνας-Διάσωσης, με την ονομασία “CYPUSA – 01/14”  με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της ΚΔ και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Task Force-65, του 6ου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Ε-Δ σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται, το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις Ε-Δ θα περιλαμβάνουν εντοπισμό και διάσωση «ναυαγών» (απεικόνιση από ανδρείκελα), αεροδιακομιδή τραυματία – ασθενή (MEDEVAC Οperations), καθώς και εκπαιδευτικές προσνηώσεις Ελικοπτέρων Ε-Δ στο ελικοδρόμιο του Πλοίου του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί τη δεύτερη προγραμματισμένη συνεργασία που θα λάβει χώρα εντός του 2014, σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και των ΗΠΑ. Η πρώτη συνεργασία στο πεδίο, διεξήχθη στις 10 Απριλίου 2014, στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ-2014» στην οποία συμμετείχαν, επίσης, η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Check Also

Κ.Ε: Ουδέποτε επιτράπηκε η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων ή δημοσιογράφων

Ουδέποτε επιτράπηκε η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων ή δημοσιογράφων, τόνισε σε γραπτή  δήλωσή του ο Κυβερνητικός  Εκπροσώπος, …

ΑΚΕΛ: Επιτείνονται οι υποψίες για το ρόλο της κυβέρνησης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων

Αντιδράσεις εγείρονται για το πολύκροτο θέμα των παρακολούθησεων ,με το ΑΚΕΛ να αναφέρει σε ανακοίνωση …