Διαψεύδει η Γερμανία ότι η Μέρκελ «δείχνει» Λαγκάρντ για την Κομισιόν

Στη διάψευση πληροφοριών που θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ να υπέδειξε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Κομισιόν προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν ευσταθεί αναφορά του Reuters πως μετά τις ευρωεκλογές η καγκελάριος διευρεύνησε το έδαφος σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Φρανσουά Ολάντ.

Εν μέσω του σκληρού διπλωματικού πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Μέρκελ εξακολουθεί να στηρίζει τον επίσημο υποψήφιο του ΕΛΚ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όμως επισημαίνει ότι θέλει η απόφαση να ληφθεί με «ευρωπαϊκό πνεύμα» που μεταφράζεται στη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Και σημειώνει ότι «δεν την αφήνει αδιάφορη εάν η Βρετανία θα είναι μέλος της ΕΕ ή όχι» -μετά το «θόρυβο» από τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να έχει απειλήσει ακόμη και με βρετανική έξοδο από την Ένωση εάν υποστηριχθεί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Επικαλούμενο γαλλικές πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση, το Reuters μετέδωσε ότι η καγκελάριος ρώτησε τον Φρανσουά Ολάντ εάν προτίθεται να πρoτείνει την νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τηλεφώνημα μετά τις ευρωεκλογές και την ενίσχυση-σοκ της δύναμης της ακροδεξιάς.

«Η Μέρκελ έθεσε το θέμα ιδιωτικά στον Ολάντ, ο οποίος δεν πήρε τελική θέση, όμως είπε πως δεν πιστεύει πως θα ήταν καλή ιδέα για την Ευρώπη να χάσει τη θέση του IMF» δήλωσε γαλλική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Οι αναδυόμενες οικονομίες επιμένουν ότι θέλουν να σπάσει η παράδοση βάσει της οποίας η Ευρώπη βρίσκεται στην «κεφαλή» του ΔΝΤ και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεύτερη γαλλική πηγή δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση ο Σοσιαλιστής πρόεδρος -υπό την πίεση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου που επικράτησε στις εκλογές, καθώς και της αριστερής πτέρυγας του δικού του κόμματος- να στηρίξει μέλος της γαλλικής κεντροδεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν.

Η 58χρονη Κριστίν Λαγκάρντ διατέλεσε υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί πριν μετακινηθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν χτυπούσε «κόκκινο» η κρίση χρέους το 2011, προκειμένου να αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η Λαγκάρντ χαίρει σεβασμού από την Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι διακρίνουν στην πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας ισχυρές δυνατότητες συγκερασμού θέσεων.

Αρχικά Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, λέγοντας ότι η Μέρκελ έχει επαναβεβαιώσει τη στήριξή της στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος ταυτόχρονα στις δημόσιες δηλώσεις της ότι θέλει να διαπραγματευτεί σε «ευρωπαϊκό πνεύμα» και επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Ακολούθησε όμως επίσημη διάψευση εκ μέρους του Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η αναφορά είναι λανθασμένη. Ισχύει αυτό που είπε δημοσίως χθες η καγκελάριος» ανέφερε.

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η Λαγκάρντ θα ήταν μία αποδεκτή εναλλακτική, όπως και η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. Βρετανικές εφημερίδες έχουν διεξάγει εκστρατεία για να δοθεί η θέση στην Λαγκάρντ.

Μέρκελ και Λαγκάρντ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου στην Ουάσινγκτον στις αρχές Μαΐου. Συναντήθηκαν ξανά στο Βερολίνο δύο εβδομάδες αργότερα, όταν η Λαγκάρντ συμμετείχε σε συνέδριο των επικεφαλής μεγάλων διεθνών οικονομικών θεσμών, το οποίο διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση.