Διαφωνούν Ρωσία και Κίνα ενώ το μέλλον της Ανταρκτικής είναι επίφοβο

Οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο διεθνούς συνόδου κορυφής για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στην Ανταρκτική απέτυχαν, εξαιτίας της εναντίωσης της Ρωσίας και της Κίνας, ανακοίνωσαν σήμερα μη κυβερνητικές οργανώσεις και διπλωματικές πηγές στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας.

Τα μέλη της Σύμβασης για τη διατήρηση της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας της Ανταρκτικής ( 24 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση) συνήλθαν αυτήν την εβδομάδα στο Χόμπαρτ, νησί της Τασμανίας, σε μία τρίτη προσπάθεια από το 2012, που στέφθηκε και αυτή από αποτυχία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νέα Ζηλανδία πρότειναν την προστασία μίας τεράστιας θαλάσσιας ζώνης έκτασης 1,25 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Θάλασσα Ρος.

Η Γαλλία, η Αυστραλία και η Γερμανία πρότειναν από την πλευρά τους τη δημιουργία επτά προστατευμένων ζωνών στην ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής, προς την πλευρά του Ινδικού Ωκεανού, σε έκταση 1,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα σχέδια απορρίφθηκαν από τη Ρωσία και την Κίνα. Οποιαδήποτε απόφαση έπρεπε να εγκριθεί ομοφώνως.

Άλλος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κίνα δεν ήταν αντίθετη με την αμερικανική πρόταση, αλλά εναντιώθηκε στο αυστραλο-ευρωπαϊκό σχέδιο.

Τα νερά του Ωκεανού της Αυστραλίας, που περιβάλλουν την Ανταρκτική, φιλοξενούν εξαιρετικής σημασίας οικοσυστήματα, μεγάλο μέρος των οποίων προστατεύεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά που πλέον απειλούνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες.