Διαφωνία Προέδρων για την “λιτότητα” στην ΕΕ

Διάσταση απόψεων παρατηρείται ανάμεσα στον πρόεδρο του Eurogroup Ζ.Κ. Γιουνκέρ και τον πρόεδρο της ΕΕ  Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, για το ύψος των περικοπών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ζήτημα που συζητείται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων αναφέρει πως στόχος είναι να διασφαλίσουμε τα αναγκαία μέσα λειτουργίας της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τους αναπόφευκτους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

«Πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα, κάνοντας ότι χρειάζεται για να βγει η Ευρώπη από την κρίση».

Το προσχέδιο του Χ. Ρόμπαϊ προτείνει μειώσεις στον προϋπολογισμό, ύψους 80 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέτρο με το οποίο διαφώνησε έντονα ο Ζ.Κ Γιουνκέρ.

Οι συνολικές δαπάνες που προτείνονται για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014-2020, ανέρχονται σε 1,044 τρισεκ. ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται πολύ μικρό από τις λεγόμενες χώρες της Συνοχής, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η Σύνοδος θα διαρκέσει δύο ημέρες, σήμερα και αύριο ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραταθεί μία ημέρα παραπάνω, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης και ότι το χάσμα των διαφωνιών μεταξύ των χωρών-μελών δεν είναι αγεφύρωτο.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η διαπραγμάτευση θα μετατεθεί για τις αρχές του 2013. Κάτι το οποίο, όμως, θα θεωρείτο ακόμη μία αποτυχία της Ευρώπης να λάβει εγκαίρως τις αποφάσεις που θα τη βοηθήσουν να εξέλθει από την κρίση.