Διαφωνία ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ για την UNFICYP

Σε δηλώσεις προέβησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ για το ψήφισμα της UNFICYP για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Ανησυχία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο ίδιος κάνει αναφορές για πάρα πολύ επικίνδυνες εισηγήσεις και πρόνοιες σχετικά με την ετοιμασία έκθεσης και την αναθεώρησης των όρων εντολής, αλλά και του αριθμού της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Παράλληλα συνέχισε λέγοντα χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες κινήσεις αυτή την περίοδο όπου διαπιστώνεται μια άνευ προηγούμενου τουρκική αδιαλλαξία, προκλητικότητα και επεκτατικότητα, στέλλονται λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία ότι τέτοιες συμπεριφορές, όχι μόνο γίνονται ανεκτές αλλά επιβραβεύονται». Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, λέει πως έχει φέρει τα πράγματα σε οριακό σημείο όπου βρισκόμαστε σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη. Κάλεσε τον Πρόεδρο «να σταματήσει τις ανούσιες αντιπαραθέσεις με τα πρακτικά και να επικεντρωθεί στην ουσία του Κυπριακού και στην
αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, που βλέπουμε ήδη να πιάνουν τόπο στα Η.Ε».

Από την άλλη σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου χαρακτήρισε το ψήφισμα ένα διαδικαστικό θέμα και ως τέτοιο δεν περιέχει εκπλήξεις και ουσιαστικά δεν διαφέρει από προηγούμενα ψηφίσματα παρόμοιας φύσης σημειώνοντας ότι η αναφορά σε αναθεώρηση, όσο και αν οφείλεται σε γενικότερη πολιτική, πρέπει να προβληματίσει. Επίσης τόνισε ότι οι αναφορές στο Κρανς Μοντανά ήταν σύντομες και περιγραφικές, ωστόσο για την ουσία του θέματος θα ακολουθήσει έκθεση γεγονότων του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε. Τέλος, ζήτα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην καταρρεύσει η διαδικασία. «Χρειάζεται η διαδικασία να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντανά, με αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτιέρες το οποίο μεταξύ άλλων μιλά για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων».