Διαφάνεια τώρα: Η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της

Δηλώσεις κ. Ανδρέα Μασούρα εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Η Κύπρος, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική συνεργασία και την Ανάπτυξη, η βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ 50 χωρών στα φορολογικά θέματα. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδήγησε την Ινδία να θέσει την Κύπρο στη μαύρη λίστα.

Την περασμένη βδομάδα η Κύπρος κατέλαβε μία από τις τελευταίες θέσεις στο θέμα της πρόσβασης του κοινού σε δημόσια έγγραφα.

Γενικώς η διαφάνεια στην Κύπρο πάσχει κι αυτό αποτελεί κι έναν από τους βαθύτερους λόγους που οδηγήθηκε η χώρα μας στην καθολική καταστροφή (οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά). Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ως μέλος της πλατφόρμας οργανώσεων και κινημάτων «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ», καλεί την Πολιτεία να αφήσει το κρυφτούλι και τους στρουθοκαμηλισμούς και να προχωρήσει τολμηρά στην κατεύθυνση της πλήρους, καθολικής και ουσιαστικής, διαφάνειας.

Για παράδειγμα, είναι απαράδεκτο η Βουλή των Αντιπροσώπων να διατηρεί στο περίφημο «χρηματοκιβώτιο» της (strong room), πληροφορίες που αφορούν το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, π.χ. λίστες εταιρειών για φυσικά πρόσωπα που δραπέτευσαν καταθέσεις πριν τις αποφάσεις του Eurogroup, στοιχεία για χαριστικά δάνεια προς πολιτικούς, τα συμβόλαια της Alvarez & Marsal κ.ο.κ.

Μήπως η διαφάνεια είναι κι αυτή φυλακισμένη στο δωμάτιο ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων;

Σημειώνεται ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να μην συνεργαστεί με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για να ελεγχθεί με ευκολία και πληρότητα αν όσοι φυγάδευσαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό την κρίσιμη περίοδο πριν την απόφαση του Eurogroup, έχουν τακτοποιημένες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, έχει δυσκολέψει το φορολογικό έλεγχο και προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Επιτέλους η διαφάνεια έχει κόστος, αλλά επιβάλλεται για το δημόσιο συμφέρον και τη δημοκρατική ανέλιξη της χώρας μας.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ