Διατροφή: Τα 8 μεγαλύτερα λάθη στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Διατροφή: Τα 8 μεγαλύτερα λάθη στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Η απώλεια βάρους είναι κυκλική για πολλούς ανθρώπους, καθώς μπορεί να εργαστούν σκληρά για να το χάσουν και στη συνέχεια καταλήγουν να το ξαναπαίρνουν και μαζί μ’ αυτό να παίρνουν και έξτρα κιλά.
Αυτό το γεγονός μπορεί να δημιουργήσει (και δικαίως) μια τεράστια απογοήτευση που πολλές φορές οδηγεί σε εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας.

Ο λόγος είναι πως στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας οι άνθρωποι κάνουν κάποια πραγματικά πολύ μεγάλα λάθη που αποτελούν τροχοπέδη για την απώλεια 12βάρους. Ας δούμε ποια μπορεί να είναι αυτά:

1. Δεν προσέχετε τι τρώτε

Αν δεν δίνετε την απαραίτητη προσοχή σε ό,τι βάζετε στο στόμα σας, τότε είναι πιθανό να καταναλώνετε πολλές θερμίδες χωρίς να γνωρίζετε ότι το κάνετε. Κάθε φορά που τρώτε, συνειδητοποιήστε τι ακριβώς έχετε βάλει στο πιάτο σας, ώστε να είστε σε θέση να δείτε τι τρώτε. Καθίστε στο τραπέζι, κλείστε την τηλεόραση και επικεντρωθείτε στο φαγητό σας. Αν έχετε την τηλεόραση ανοιχτή ή αν κάτι άλλο σας αποσπά την προσοχή, τότε μπορεί να καταναλώσετε μεγάλα γεύματα χωρίς καν να το καταλάβετε.

2. Εχετε εξωπραγματικές προσδοκίες

Πολλοί άνθρωποι περιμένουν να χάσουν τεράστιες ποσότητες βάρους με τη δίαιτα που κάνουν και μάλιστα άμεσα. Ετσι, μοιραία είναι απογοητευμένοι όταν βλέπουν τη ζυγαριά να μην ξεκολλάει για μία ή δύο εβδομάδες. Αν περιμένετε να δείτε μια απώλεια 10 κιλών μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτό δεν θα συμβεί και θα πρέπει να το γνωρίζετε για να σταματήσετε να στενοχωριέστε. Υγιής απώλεια βάρους είναι το πολύ μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Αν έχετε χάσει παραπάνω να ξέρετε ότι δεν είναι λίπος αλλά νερό ή ίσως μύες.

3. Παραλείπετε γεύματα

Είναι γεγονός ότι η επιτυχής απώλεια βάρους προϋποθέτει την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Αλλά είστε σε πολύ καλύτερη θέση αν τρώτε πολλά μικρά γεύματα καθημερινά από το να προσπερνάτε κάποια γεύματα, πιστεύοντας ότι έτσι θα χάσετε βάρος γρηγορότερα. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να πεινάτε περισσότερο και να τρώτε περισσότερο όταν κάθεστε τελικά στο τραπέζι. Το χειρότερο μάλιστα δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι «φρενάρετε» τον μεταβολισμό σας που ερμηνεύει την έλλειψη φαγητού ως κατάσταση πείνας και υπολειτουργεί προκειμένου να σώσει ό,τι μπορεί για την περίπτωση που έρθουν ακόμα χειρότερες καταστάσεις…

4. Αποτυγχάνετε να ξαναρυθμίσετε την θερμιδική πρόσληψη

Καθώς χάνετε βάρος με μια διατροφή μειωμένη σε θερμίδες, οι ανάγκες πρόσληψης θερμίδων σας πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Για να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα θα χρειαστείτε ένα συνολικό έλλειμμα θερμίδων (από 3.000 την ημέρα, να κατεβείτε κατά 500). Καθώς το σωματικό σας βάρος μειώνεται, θα πρέπει να ρυθμίσετε εκ νέου τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώσετε. Κρατήστε ένα ημερολόγιο πρόσληψης των θερμίδων σας ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή του smartphone σας, που να σας βοηθά να παρακολουθείτε καθημερινά τα γεύματά σας. Αυτό θα σας δώσει μια ακριβή ιδέα για το πόσες θερμίδες έχετε ήδη φάει και πόσες ακόμα πρέπει να καταναλώσετε σε μια δεδομένη ημέρα.

5. Υπερεκτιμάτε τις θερμίδες που καίγονται με την άσκηση

Εάν γυμνάζεστε έξω σε ένα μηχάνημα στο γυμναστήριο, η οθόνη του μηχανήματος θα σας δείξει συνήθως ότι έχετε κάψει περίπου 30% περισσότερες θερμίδες απ’ αυτές που έχετε κάψει στην πραγματικότητα. Μην βασίζεστε στις θερμίδες που «καίγονται» στην οθόνη και αντί γι’ αυτό θέστε ως στάνταρντ στόχο σας να κάνετε έναν ορισμένο τύπο άσκησης για 30-45 λεπτά την ημέρα, ώστε να κάψετε επιπλέον θερμίδες. Αν μπορείτε να ασκηθείτε τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε τη διαφορά σε μόλις λίγες εβδομάδες. Αν αρχίσετε να βαριέστε ένα είδος άσκησης, δοκιμάστε μια άλλη, ή συμμετέχετε στο γυμναστήριο με έναν φίλο ή φίλη σας, ώστε ο ένας να «σπρώχνει» τον άλλο.

6. Δεν μετράτε τα ποτά στο σύνολο των θερμίδων σας
Αν πίνετε χυμό, αλκοόλ, ή κάποιο σακχαρούχο ποτό, προσθέτετε πολλές περιττές θερμίδες. Το καλύτερο ποτό για να καταναλώσετε είναι το νερό και τίποτα άλλο. Το νερό είναι το μόνο που χρειάζεται το σώμα σας για να σας κρατήσει ενυδατωμένους και υγιείς και θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια καθημερινά.

7. Κάνετε τη ζυγαριά το κέντρο του κόσμου

Η ζυγαριά δεν είναι φίλη σας κι αν αποκτήσετε εμμονή με το τι γράφει τότε αυτό σίγουρα θα σας βλάψει. Σταματήστε να βασίζεστε στην ζυγαριά και αντί γι’ αυτό αρχίστε να σκέφτεστε πώς θα ταιριάξετε τα ρούχα σας. Το βάρος σας μπορεί να παρουσιάζει διάφορες διακυμάνσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, για διάφορους λόγους και η ζυγαριά δεν είναι πάντα μια ακριβής απεικόνιση της τρέχουσας εικόνας και του βάρους σας. Οταν αρχίσετε να χάνετε λίπος τα ρούχα σας θα εφαρμόζουν καλύτερα και τότε θα αισθάνεστε πιο ελαφρείς. Αλλά ακόμα και τότε θα είναι η ώρα του καθρέφτη, όχι της ζυγαριάς.

8. Επιτρέπετε σε μια παρασπονδία να σας εκτροχιάσει

Εχετε αποφασίσει να χάσετε βάρος και έχετε εργαστεί πολύ σκληρά γι’ αυτό. Μια μέρα όμως ένας φίλος σας έρχεται στο σπίτι με τρία κουτιά πίτσα και θέλει να τη φάτε μαζί. Εκείνος δεν γνωρίζει ότι είστε σε δίαιτα καθώς δεν του έχετε αναφέρει κάτι και σάς παρακινεί να φάτε την πίτσα. Μην τρελαίνεστε αν το κάνατε. Είναι λογικό, είναι ανθρώπινο, δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Μπορείτε να επιτρέψετε σε μια παρασπονδία να σας βγάλει από το δρόμο σας, προσωρινά, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψετε να σας εκτροχιάσει οριστικά από τη πορεία σας. Φάγατε, το ευχαριστηθήκατε, δεν υπάρχει λόγος να μείνετε σ’ αυτό. Ούτε να επιστρέψετε στις παλιές συνήθειες της πολυφαγίας, αλλά ούτε και να κλαίτε ένα μήνα επειδή βγήκατε εκτός προγράμματος. Ξαναρχίζετε από εκεί που σταματήσατε σα να μην τρέχει τίποτα. Εχετε δουλέψει πολύ σκληρά για να τα παρατήσετε τώρα…