Διατροφή που σε βοηθά να “κόψεις” το κάπνισμα

Οι επιλογές στη διατροφή σας μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα.

Η νικοτίνη είναι εθιστική όπως και η συνήθεια του διαλείμματος για τσιγάρο εγι αυτό ίναι ίσως από τις πιο δύσκολες για να κόψει κάποιος. Όμως, ότι για διάφορους λόγους, πολλές τροφές ευνοούν αυτή την προσπάθεια απεξάρτηση

Αυτές οι τροφές μπορούν να κάνουν τη γεύση του τσιγάρου χειρότερη από ότι είναι με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάγκη για υπερβολικό κάπνισμα. Κάποιες τροφές και υγρά σας δημιουργούν πιο εύκολα την ανάγκη να καπνίσετε (όπως π.χ. τα γλυκά, τα οποία διεγείρουν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ευχαρίστηση και το κόκκινο κρέας που κάνει τη γεύση του τσιγάρου καλύτερη).

Οι συγκεκριμένες τροφές μάλιστα αν αντικαταστήσουν τις τροφές που «αγαπάει» το τσιγάρο μπορούν να σας γλιτώσουν από περιττές θερμίδες δίνοντας σας παράλληλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

♦ Οι τροφές που «μισεί» το τσιγάρο

Αν θέλετε να περιορίσετε δραστικά το τσιγάρο και γιατί όχι να το σταματήσετε μια για πάντα προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή τις παρακάτω θρεπτικές τροφές:

*Τζίνσενγκ
Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίνσενγκ αποτρέπει την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή της ευχαρίστησης, δηλαδή της ντοπαμίνης, όταν κάνετε ένα τσιγάρο. Κι αν το καταναλώνετε εβδομαδιαίως στο τσάι σας, μπορεί να μειώσει το επίπεδο ευχαρίστησης που αισθάνεστε από το κάπνισμα.

*Οι φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη(λεμονάδα, πορτοκαλάδα) και το νερό

*Το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα

*Φρούτα

*Λαχανικά

*Όσπρια

*Κανέλα

*Καρότα

*Χόρτα

*Μαρούλι

*Πασατέμπος

*Smoothies
Επειδή είναι πολύ πιθανό να έχετε λιγούρες για… γλυκό μετά την αποτοξίνωσή σας από το τσιγάρο, προτιμήστε τα φρούτα κι όχι τα επεξεργασμένα γλυκά. Φτιάξτε smoothies με φρούτα, έτσι ώστε και να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό και να πάρετε βιταμίνες, όπως C.

*Τσίχλα χωρίς ζάχαρη
Η τσίχλα είναι μια καλή ευκαιρία να δώσετε κάτι στο στόμα σας ώστε να απασχοληθεί και να «ξεχαστεί» από το τσιγάρο. Έχετε πάντα τσίχλες χωρίς ζάχαρη στην τσάντα σας για ώρες… ανάγκης.

♦ Οι τροφές που «αγαπάει» το τσιγάρο

Περιορίστε τις παρακάτω ανθυγιεινές και συνάμα παχυντικές τροφές γιατί μεγεθύνουν την ανάγκη για τσιγάρο παρασύροντας τους καπνιστές σε υπερβολική κατάχρηση του τσιγάρου:

*Κρέας

*Οινοπνευματώδη ποτά

*Πατατάκια

*Ξηροί καρποί

*Καφές

*Αναψυκτικά

*Αλλαντικά

*Τηγανιτά και γενικά λιπαρά φαγητά

*Φαγητά με σάλτσες και καρυκεύματα