Διατροφή και άνοια

Σημαντικότατο ρόλο παίζει η διατροφή στη περίπτωση που ένα ηλικιωμένο άτομο πάσχει από άνοια.

Συνήθως οι  περισσότεροι ηλικιωμένοι που πάσχουν από  άνοια είναι άτομα  των οποίων οι δίαιτες έχουν έλλειψη ή δεν περιλαμβάνουν καθόλου τις ακόλουθες κατηγορίες τροφών:

* Φρούτα και λαχανικά

* Ψάρια

* Καλά λίπη

Σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες, τα τρόφιμα αυτά αναγνωρίζονται ως οι 3 κύριες διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων που μπορούν να τους βοηθήσουν να μείνουν μακριά από την άνοια.

Μόλις ένα ηλικιωμένο μέλος της οικογένειάς σας διαγνωστεί με άνοια, θα χάσει τον έλεγχο πάνω στις συμπεριφορές και τα συναισθήματα του. Αυτό συνήθως προκαλεί επιδείνωση του τρόπου ζωής του. Η άνοια είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που συχνά έρχεται με τη γήρανση.

Για να βοηθήσετε τα ηλικιωμένα άτομα της οικογένειάς σας να αποφύγουν τα ολέθρια αποτελέσματα της άνοιας, φροντίστε να τους δώσετε τα ακόλουθα τρόφιμα που έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη εμφάνισης της νόσου.

Ψάρια

Σύμφωνα με μελέτες, η άνοια είναι 40% λιγότερο συχνή σε άτομα που τρώνε τακτικά ψάρι. Ο άγριος σολομός για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και Β12 που είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Οι σαρδέλες και ο γαύρος είναι επίσης τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 και προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Κατά την κατανάλωση αυτών των ψαριών συνιστάται οι ηλικιωμένοι να τρώνε επίσης το δέρμα και το λίπος.

Φρούτα και λαχανικά

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε φρούτα και λαχανικά καθημερινά είναι λιγότερο πιθανό να πάσχουν από άνοια. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η άνοια είναι 28% λιγότερο συχνή σε ανθρώπους που τους αρέσει να τρώνε λαχανικά και φρούτα. Φρούτα όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια και μήλα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της άνοιας.

Τα σπαράγγια και τα φασόλια αποτελούν επίσης πολύ καλά παραδείγματα λαχανικών. Το σπαράγγι είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά την καρδιά και τον εγκέφαλο να παραμείνουν υγιείς. Το φυλλικό οξύ είναι γνωστό για την ικανότητά του να απομακρύνει τοξικότητες από την καρδιά και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Αλλες καλές πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα εσπεριδοειδή, το σπανάκι, οι μπανάνες, οι ντομάτες και τα μανιτάρια.

Λίπη

Τα καλά λίπη είναι απαραίτητα για την αποφυγή της άνοιας και άλλων σχετικών νόσων. Τα λίπη από ελαιόλαδο, καρύδια ή τόφου είναι παραδείγματα καλών λιπαρών.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε λινολεϊκό οξύ και βιοδραστικές ουσίες που βοηθούν στη βελτίωση των γνωστικών και κινητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση αρκετής ποσότητας καρυδιών, παρέχει ενισχυμένα οφέλη για την υγεία. Τα καρύδια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή που βοηθούν στην καταστροφή των επιβλαβών ελεύθερων ριζών που προκαλούν άνοια.

 

Από την άλλη πλευρά, ο παρακάτω κατάλογος τροφίμων θα πρέπει να αποφεύγεται για να ελαττωθεί ο κίνδυνος της άνοιας:

* Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, βούτυρο και άλλα ζωικά λίπη

* Πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

* Κόκκινο κρέας

* Χοτ ντογκ και χάμπουργκερ

* Μη αλκοολούχα ποτά

* Αλκοόλ

* Ζάχαρη

* Αλάτι