Διατάγματα – Το Εφεδρικό Δικαστικό Οπλοστάσιο

Σπάνια τιμή περιποιεί στην Κυπριακή ακαδημαϊκή βιβλιογραφία η άρτι εκδοθείσα μελέτη των Γιώργου Ερωτοκρίτου και Πέτρου Αρτέμη, η τρίτη μετά από τις παλαιότερές τους «Αστικά Αδικήματα» και «Υποθέσεις Οδικής Αμέλειας», που τόσα πολλά προσέφεραν μέσα στα χρόνια.

Μελέτη η οποία, προσλαμβάνουσα τη διάσταση πλήρους διατριβής επί ενός των πλέον πολυσυνθέτων νομικών τομέων, τα Διατάγματα (Injunctions), ως και ο τίτλος της, είναι η κατάληξη της εμβριθούς και σχολαστικής δεκαετούς έρευνας και συγγραφήςπου μόνο, πέραν της άρτιας νομικής κατάρτισης, η επωφελώς τεράστια δικαστική πείρα και καθολική αντίληψη των στην έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ήταν ικανή να αποδώση.

Και είναι ακριβώς αυτός ο συνδυασμός που καθιστά τη μελέτη τόσο ικανή για όλη τη νομική κοινότητα, δικαστές, δικηγόρους και ακαδημαϊκούς, και που με κινεί να εκφράσω με αυτά τα λίγα λόγια την εκτίμηση, τα συγχαρητήρια και τες ευχαριστίες μου για την προσφορά τους αυτή.

Η μελέτη εξ ανάγκης προς το θέμα της υπερβαίνουσα τες χίλιες σελίδες, είναι πληρέστατη αλλά και δεόντως ταξινομημένη. Καμμία νομική μελέτη δεν μπορεί να αναλύση και να παρουσιάση το θέμα της αν δεν ανατρέξηπρώτα στο υπόβαθρο του,και επ’ αυτούη ιστορική αναδρομή πουγίνεταιεμπερικλείει στη συντομία της την πληρότητα και την ουσία του πράγματος, επεξηγώντας και τη φύση του κάθε διατάγματος που πραγματεύεται. Την ίδια ποιότητα έχει και η επιμελέστατη αναφορά που ακολουθεί ως προς τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου για την έκδοση διαταγμάτων, με ειδική αναφορά σε κάθε πτυχή της, όσο και η παρουσίαση των γενικών αρχών που διέπουν την έκδοση τους. Εντυπωσιακή είναι δε η σχολαστική ευρυμάθεια με την οποία στη συνέχεια αναλύεται η κάθε μορφή διατάγματος, και δη των σημαντικών ενδιάμεσων διαταγμάτων, αλλά και των εξ ίσου σημαντικών και χρήσιμων στη σύγχρονη εποχή διαταγμάτων παγοποίησης περιουσιακών στοιχείων(marevain junctions), έρευνας (Anton Piller orders), και επικουρικής αποκάλυψης (Norwich Pharmacal). Η μελέτη επεκτείνεται όμωςκαι στους επί μέρους τομείς δικαίου όσον αφορά τα διατάγματα,όπως ιδιαιτέρως το ΟικογενειακόΔίκαιο και το Ναυτοδικείο, παρέχουσα έτσι και ειδική καθοδήγηση όπου δει.

Όλως αξιόλογος και βοηθητικός προς τη σωστή δικηγορία είναι ο χειρισμός της διαδικασίας των εφέσεων αλλά και των παράλληλων και διακριτών προνομιακών διαταγμάτων (prerogative orders), όπως και της παρακοής εκδοθέντων διαταγμάτων. Η πληρότητα της μελέτης και η καθοδήγηση την οποία παρέχει συμπληρώνεται με τη χρησιμότατη αναφορά στους τύπους και τα πρότυπα, τόσο των Κυπριακών Θεσμών όσο και των Αγγλικών θεσμών και Οδηγιών Πρακτικής (καθ’ όσωναπό την Αγγλική νομολογία προήλθε ουσιαστικά η εξέλιξη του εν λόγω Κυπριακούδικαίου), της διαδικασίας προς έκδοση διαταγμάτων.

Η αυθεντικότητα και εγκυρότητα της μελέτης βεβαιώνεται και με την καταληκτική και δεόντως επιλεκτική αναφορά των σχετικών προς τα προηγούμενα αποσπασμάτων από τη νομολογία.

Περαίνοντας, εκφράζω την ευχή να συνεχισθή η παράδοση, την πρόοδο της οποίας η μελέτη των Γιώργου Ερωτοκρίτου και Πέτρου Αρτέμη προωθεί τα μέγιστα, με την εξίσου άξια ενασχόληση τόσο των ιδίων όσο και άλλων Δικαστών, οι οποίοι, ως εκ του καθημερινού βιώματος επί της έδρας, έχουν εποπτική άποψητου δικαίου.

Δημήτρης Χατζηχαμπής
Τέως Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου