Διασύνδεση της νόσου Kawasaki με τον κορωνοϊό στα παιδιά

Ο καθηγητής Eitan Kerem του Hadassah δίνει την άποψή του

Η νόσος Kawasaki είναι μια σπάνια οξεία παιδιατρική αγγειίτιδα, με κύρια επιπλοκή αυτή του ανευρύσματος της στεφανιαίας αρτηρίας. Είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών. Η διάγνωση βασίζεται σε κλινικά συμπτώματα επίμονου πυρετού, εξανθήματος, λεμφαδενοπάθειας, αλλοιώσεων του επιπεφυκότα και αλλαγών στις βλενογόνους και τα άκρα.

Πρόσφατα, παιδίατροι από διαφορετικές χώρες ανέφεραν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης παιδιών με τη νόσο Kawasaki. Αναφορά από το Μπέργκαμο της Ιταλίας σημειώνει τριακονταπλάσια αύξηση του ποσοστού της νόσου Kawasaki, ενώ επιστημονικές εκθέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αναφέρουν ότι συχνά δεν περιλάμβανε όλα τα συμπτώματα που απαιτούνται για τη διάγνωση. Επιπλέον, πολλά από τα παιδιά ήταν πέραν από τη χαρακτηριστική ηλικιακή ομάδα – μερικά ήταν νέοι ενήλικες. Για άλλα περιστατικά αναφέρθηκε ότι πολλά παιδιά παρουσίασαν υπερφλεγμονώδες σοκ, με χαρακτηριστικά που θυμίζουν σύνδρομο σοκ της νόσου Kawasaki, σε συνδυασμό με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, που απαιτούν αναρρόφηση υγρού και ιονοτροπική υποστήριξη.

Ο Καθηγητής Eitan Kerem, επικεφαλής Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι χρειάστηκε να περιθάλψουν τρία παιδιά με άτυπο Kawasaki, του τελευταίους μήνες. Δύο ήταν ηλικίας μόνο κάποιων μηνών και ένα ήταν 15 ετών. Γενικά στο Ισραήλ ελάχιστα παιδιά κάτω των 18 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν με κορωνοϊό και όλα αποθεραπεύτηκαν. Δεν είναι σαφές εάν αυτό αντικατοπτρίζει χαμηλότερη ευαισθησία στα παιδιά έναντι των ενηλίκων ή παρόμοια ποσοστά μόλυνσης, αλλά πολύ υψηλότερα ποσοστά με ασυμπτωματική νόσο.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Kerem, «τα παιδιά παρουσίασαν αιμοδυναμικό σοκ και χρειάστηκαν μηχανικό εξαερισμό, το ένα μάλιστα ήταν στο ECMO (μηχανική υποστήριξη του κυκλοφοριακού για τη βελτίωση της καρδιακής – αναπνευστικής λειτουργίας) για αρκετές ημέρες, αλλά αποθεραπεύτηκαν πλήρως μετά από 10-20 ημέρες νοσηλείας. Δεν ήταν όλα τα αναφερόμενα παιδιά θετικά στον κορωνοϊό. Ένα είχε τέσσερα αρνητικά τεστ του κορωνοϊού και θετική απόκριση αντισωμάτων. Πραγματοποιήσαμε μια βιοψία δέρματος του εξανθήματος που αποκάλυψε νέκρωση της επιδερμίδας και το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος είχε θρόμβους στα τριχοειδή αγγεία. Ο άμεσος ανοσοφθορισμός έδειξε εναπόθεση των c3 και IgA σε ένα περιαγγειακό σχέδιο. Το RT-PCR από τον προσβεβλημένο ιστό ήταν αρνητικό για κορωνοϊό».

Ο καθηγητής τόνισε ότι «οι διαφορές από το χαρακτηριστικό Kawasaki και η έλλειψη ενδείξεων μόλυνσης από κορωνοϊό σε πολλά από τα παιδιά, εγείρουν το ερώτημα εάν η παρατηρούμενη ασθένεια προκλήθηκε από τον COVID19.

Ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δημοσιεύθηκε στο Royal College of Paediatrics and Child Health, διατύπωσαν τον όρο Παιδιατρικό Πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο, που σχετίζεται προσωρινά με τον SARS-CoV-2 (PIMS-TS). Η εμφάνιση της νόσου που μοιάζει με Kawasaki προς το τέλος της κορύφωσης της λοίμωξης, υποδηλώνει έναν μετα-μολυσματικό φλεγμονώδη μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να υποκινείται από κάποια αντισώματα ή σύμπλεγμα του ανοσοποιητικού, από αντίσωμα ή ανοσοσύμπλοκο. Εάν καταφέρουμε να κατανοήσουμε αυτό το φλεγμονώδες φαινόμενο στα παιδιά, ίσως να αντλήσουμε και πληροφορίες σχετικά με τις ανοσολογικές αντιδράσεις που μπορεί να σχετίζονται με τις μελέτες εμβολίων».

Ο καθηγητής Kerem είναι ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah και είναι πρόεδρος του «Goshen», ενός οργανισμού που προωθεί την υγεία στα παιδιά. Διετέλεσε διευθυντής της Παιδιατρικής Πνευμονολογικής Κλινικής. Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και σημαντικές ερευνητικές μελέτες.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στα Ιεροσόλυμα είναι κορυφαίο ιατρικό και νοσηλευτικό ίδρυμα στο Ισραήλ, το οποίο για παραπάνω από 110 χρόνια, χτίζει τα θεμέλια και καθορίζει τα πρότυπα του μοντέρνου συστήματος υγείας της χώρας. Η πλειοψηφία των ιατρικών ανακαλύψεων της χώρας, έχουν λάβει χώρα στο Hadassah University Hospital. Διαθέτει παραπάνω από 130 τμήματα και κλινικές, προσφέροντας προηγμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για τον εγχώριο πληθυσμό όπως επίσης και για ένα σημαντικό αριθμό διεθνών πελατών.