Διαμέσου Πράσινης Γραμμής τουρκοκυπριακό μέλι

Οι προδιαγραφές του μελιού των Τουρκοκυπρίων μελισσοκόμων έχουν βελτιωθεί. Οι έλεγχοι από την ευρωπαϊκή επιτροπή άναψαν το πράσινο φως και το μέλι θα μπορεί να πωλείται διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από το 2007, είχε επιτρέψει το εμπόριο μελιού, που παρήγαγαν Τουρκοκύπριοι μελισσοκόμοι, διαμέσου της Πράσινης Γραμμής. Οι έλεγχοι όμως  που διενεργούνταν από ανεξάρτητους ειδικούς σε εγκεκριμένα εργαστήρια,  δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, μέχρι σήμερα.

Οι δοκιμές θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι αρμόδιο για την έκδοση των απαιτούμενων συνοδευτικών εγγράφων για κάθε αποστολή.

Τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε στήριξη στους Τουρκοκύπριους μελισσοκόμους βοηθώντας τους να ανταποκριθούν στα πρότυπα της ΕΕ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την ενοποίηση της Κύπρου.