Διακοπή και ενστάσεις στη δίκη Μιχαηλίδη

Με ενστάσεις, εντάσεις, αποβολή συνηγόρου, αυτεπάγγελτου διορισμού άλλου, αντεγκλήσεις μεταξύ δικηγόρων και δικαστίνας, συνεχίστηκε σήμερα  η διακοπείσα ήδη 5 φορές «δίκη Μιχαηλίδη» στο Τριμελές Κακουργιοδικείο της Αθήνας.

Στη δίκη από τον περασμένο Μάιο που ξεκίνησε τυπικά, αλλά ποτέ ουσιαστικά, η ακροαματική διαδικασία, δεν έχει ακόμα εξεταστεί ούτε ένας μάρτυρας.Όπως όλες τις προηγούμενες φορές, έτσι και σήμερα, η δικαστής διέκοψε τη δίκη για διάφορους δικονομικούς λόγους, και όρισε νέα δικάσιμο για την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουλίου.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, επικαλούμενοι εδώ και μερικές εβδομάδες απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της Ελλάδος, απέχουν από την συγκεκριμένη δίκη θεωρώντας απαράδεκτο, όπως λένε, ότι η δικαστής «αντί να πάει σε αναβολή της δίκης, συνεχώς την διακόπτει».

Και, παρά το γεγονός ότι παρίστανται στη δίκη, δεν παίρνουν τον λόγο διότι έχουν δηλώσει ότι απέχουν, και κατόπιν τούτου το δικαστήριο όρισε αυτεπάγγελτα άλλους δικηγόρους, από την Νομική Βοήθεια όπως λέγεται, για να υπερασπιστούν τους κατηγορουμένους.

Μόλις άρχισε η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου, ο διορισθείς από το Κράτος για να υπερασπιστεί τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, δικηγόρος Γιώργος Σωτηρόπουλος, προσκόμισε έγγραφο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών που, απαντώντας στο αίτημά του να του επιτραπεί να υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο, απάντησε αρνητικά. Ο κ. Σωτηρόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να μην πειθαρχήσει στην απόφαση του Συλλόγου του, και δήλωσε και αυτός ότι απέχει, αλλά παρίσταται.

Αυτό δεν άρεσε στην δικαστή, η οποία διέκοψε προσωρινά τη δίκη για να οριστεί αυτεπάγγελτα άλλος δικηγόρος.

Πράγματι, μετά από περίπου μισή ώρα εμφανίστηκε από την Νομική Βοήθεια ο Άγγελος Τσάσης, ο οποίος εξέφρασε και αυτός τις επιφυλάξεις του, κυρίως όμως ως προς το πώς θα προλάβει να μελετήσει την ογκώδη δικογραφία ώστε να υπερασπιστεί καλά τον κατηγορούμενο Μιχάλη Μιχαηλίδη. Η δικαστής απάντησε ότι στις 4 μέρες που μεσολαβούν έως την νέα δικάσιμο, προλαβαίνει να το κάνει, και διέκοψε για μία ακόμη φορά τη δίκη.

Το δικαστήριο έχει ήδη διορίσει άλλον συνήγορο υπεράσπισης για τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Πρόκειται για τον Ηλία Μπρούμα ο οποίος, κατά τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, «δεν με έχει επισκεφθεί ούτε μία φορά στην φυλακή για να μιλήσουμε για την υπόθεση».

Τόσο αυτός, όσο και ο γιος του, που κατηγορούνται για δωροληψία και νομιμοποίηση μαύρου χρήματος στην υπόθεση αγοράς των οπλικών συστημάτων TOR M1 από την Ελλάδα επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, επισημαίνουν ότι είναι οι πρώτοι που θέλουν να γίνει και να τελειώσει η δίκη «διότι εμείς, κάθε φορά που διακόπτεται, πηγαίνουμε πάλι στον Κορυδαλλό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι στα σπίτια τους».

Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι θέλουν να εκπροσωπηθούν στη δίκη από τους δικηγόρους που οι ίδιοι εξαρχής έχουν επιλέξει. Συνήγορος υπεράσπισης του Ντίνου Μιχαηλίδης, είναι ο Γιάννης Μαντζουράνης, ενώ τον γιο του Μιχάλη εκπροσωπεί ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

Όταν διεκόπη η σημερινή συνεδρίαση του Β’ Τριμελούς Κακουργιοδικείου, οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να πείσουν τον συνάδελφό τους Άγγελο Τσάση, που διορίστηκε να υπερασπιστεί τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, να προσκομίσει και αυτός χαρτί από τον δικηγορικό Σύλλογο ότι δεν του επιτρέπεται να αναλάβει την υπόθεση, όπως έκανε και ο προηγούμενος που διορίστηκε, ο κ. Σωτηρόπουλος.

Ο κ. Τσάσης, που έδειξε να ενοχλείται από τις πιέσεις των συναδέλφων του να μην δεχτεί τον διορισμό, συνομιλώντας έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, μετά την διακοπή, με τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, του είπε «σας συμφέρει να γίνει η δίκη και, εάν είστε αθώος όπως λέτε, εγώ θα κάνω το πάν για να αποδείξω την αθωότητά σας και να βγείτε μια ώρα αρχύτερα από την φυλακή».
Ο κατηγορούμενος τον ευχαρίστησε, αλλά επέμεινε ότι και αυτός θέλει να γίνει γρήγορα η δίκη, αλλά με τους δικούς του δικηγόρους.

Η πολιτική αγωγή θεωρεί ότι είναι φανερό πως αυτή «η δικονομική τακτική» εκ μέρους της υπεράσπισης, γίνεται ώστε να μην αρχίσει η δίκη, να αναγκαστεί τελικά η δικαστής να την αναβάλει, και έτσι, αυτομάτως, να οριστεί και καινούργια σύνθεση στην έδρα.

Νομικώς παράγων που παρακολουθεί την δίκη χωρίς να παρίσταται, είπε  ότι «είναι μία γνώριμη τακτική που ακολουθείται για να αλλάξει κάποια σύνθεση που δεν μας αρέσει, ή για να έρθει η δίκη πιο κοντά στην ημερομηνία λήξης της προφυλάκισης».

Η 18μηνη προφυλάκιση των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη λήγει τον Απρίλιο του 2015.

Εν τω μεταξύ, ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο προτού καν αρχίσει η συνεδρίαση, όταν τον λόγο πήρε ο Θέμης Σοφός, συνήγορος υπεράσπισης του φυγόδικου Σύρου εμπόρου όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, για να ζητήσει «την δια πληρεξουσίου του πελάτη μου παράσταση στη δίκη».

Η δικαστής του είπε «μα, δεν είστε πια παράγων της δίκης, κύριε, αφού δηλώσατε στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι απέχετε και εσείς – το ανακαλείτε τώρα;».

Ο κ. Σοφός απάντησε «δια της παρουσίας μου εκπροσωπώ τον πελάτη μου».

«Άρα», ξαναρώτησε η δικαστής, «ανακαλείτε την προηγούμενη θέση σας ότι απέχετε;».

Και αφού συνεχίστηκε επί ώρα ο ίδιος διάλογος, η δικαστής είπε ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε εδώ με τις λέξεις», και διέκοψε προσωρινά την δίκη για να αποφασίσει την στάση του δικαστηρίου.

Όταν επέστρεψε μετά από 20 λεπτά, ανακοίνωσε ότι ο κ. Σοφός αποβάλλεται εκ της αιθούσης, και έδωσε εντολή στα αστυνομικά όργανα να εκτελέσουν την απόφαση, όπως και έγινε.

Ο συνήγορος του Αλ Ζαγιάντ, δήλωσε τι «αυτό που έγινε τώρα είναι σαφής παραβίαση των νομικών δικαιωμάτων των δικηγόρων», και πρόσθεσε ότι θα προβεί σε καταγγελία ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο δικαστήριο δεν παρέστη σήμερα ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, Νίκος Ζήγρας. Πρόκειται για τον πρώτο εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Από την κατάθεσή του στον ανακριτή που ασχολήθηκε με την υπόθεση των TOR M1, προέκυψε το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου που σχηματίστηκε εναντίον του Ντίνου και του Μιχάλη Μιχαηλίδη, οι οποίοι δηλώνουν ότι “είναι όλα ψεύδη”, και έχουν κινηθεί νομικά εναντίον του με αγωγές.

Μόνο μία φορά έχει παραστεί ως τώρα στη δίκη ο κ. Ζήγρας. Ο συνήγορος του επικαλείται πάντα «λόγους υγείας», αλλά διευκρινίζει ότι «εάν αποφασιστεί τώρα η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, θα τον ειδοποιήσω τηλεφωνικά και θα έρθει αμέσως, ακόμα και με πυτζάμες».

Την περασμένη Κυριακή, κυκλοφόρησε ως ένθετο σε εφημερίδα, βιβλίο που συνέγραψε ο Νίκος Ζήγρας για την υπόθεση με τις μίζες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος επί των ημερών της παντοδυναμίας του ξαδέρφου του, Άκη Τσοχατζόπουλου, με τον οποίο έως κάποιο σημείο έκαναν μαζί δουλειές.

Στη δίκη παρίσταται κάθε φορά ως τώρα ο έτερος κατηγορούμενος της υπόθεσης, Αναστάσιος Σοφός, νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους, καθώς και η σύζυγός του Μαρία. Ο κ. Σοφός τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.