Διακήρυξη του ΔHKO για τη 40η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

    Επανέρχονται σήμερα οι μνήμες της αποφράδας και τραγικότερης για τον κυπριακό Ελληνισμό μέρας, όπου η Τουρκία παραβιάζοντας κάθε αρχή δικαίου εισέβαλε απροκάλυπτα στην Κύπρο.

    Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το μοιραίο πρωινό της 20ης του Ιούλη, όπου συντελέστηκε η δεύτερη πράξη της κυπριακής τραγωδίας.

    Χιλιάδες νεκροί, πρόσφυγες, αγνοούμενοι, ξεριζωμένοι. Χαλασμοί, βιασμοί, στρατός κατοχής και κατεχόμενα πατρογονικά εδάφη. Τρανή απόδειξη της παρανομίας που επί τέσσερις δεκαετίες συντελείται στην Κύπρο.

    Καταδικάζουμε για ακόμη μια φορά την τουρκική βαρβαρότητα και την παράνομη κατοχή της μισής μας πατρίδας.

    Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε το εθνικό ξεκαθάρισμα, τον εποικισμό και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομίας.

    Καταδικάζουμε και κρατούμε τη μνήμη άσβεστη.

    Η 20η του Ιούλη αποτελεί ημέρα υπόμνησης ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Κατοχής ενός κυρίαρχου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Τουρκία, με την εισβολή στην Κύπρο, παραβίασε όλες τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και όλες τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Όμως, σαράντα χρόνια μετά, δυστυχώς η τραγωδία δεν μετατράπηκε σε δίδαγμα. Η υποχωρητική στάση της πλευράς μας και οι συνεχείς παραχωρήσεις, ενέτειναν παρά να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία.

    Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Κυπριακό θα συζητείται ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, προτάσσοντας τα κεφαλαιώδη ζητήματα. Την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.

    Οφείλουμε στους νεκρούς μας, αλλά και στις γενιές που θα έρθουν να διασφαλίσουμε την επίτευξη μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης.

    Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες, τους αγωνιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την υπεράσπιση της πατρώας γης.

    Στρέφουμε τη σκέψη στους πρόσφυγες, στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, στους εγκλωβισμένους μας και διατρανώνουμε την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας και διαφύλαξης του κυπριακού Ελληνισμού.