Διακήρυξη του ΔΗΣΥ για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα τη μέρα της Ανεξαρτησίας της, πενηνταοκτώ χρόνια μετά την απελευθέρωση από την αποικιοκρατία, κατόπιν του μνημειώδους αγώνα της ΕΟΚΑ που έγινε με σκοπό την αυτοδιάθεση και την ένωση με την Ελλάδα. Μπορεί ο σκοπός αυτός να μην επιτεύχθηκε, η Κύπρος απέκτησε το δικό του ανεξάρτητο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έκτοτε, ένας πολυτάραχος πολιτικός βίος, που σημαδεύτηκε από ιστορικά λάθη, διχόνοια, προδοσίες, εξωτερικές παρεμβάσεις και τη μόνιμη τουρκική επιβουλή, έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού. Ωστόσο, ο λαός μας αγωνίστηκε με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα αλλά και μεγάλες θυσίες και κατόρθωσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία του.

Αποτίουμε παράλληλα φόρο τιμής προς τους ηγέτες και τους αγωνιστές του έπους του 1955-59, τα όργανα της τάξης και τους εθελοντές που προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963-64, αλλά και όλους όσους υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την πατρίδα κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, συμβάλλοντας με τους αγώνες και τη θυσία τους στην προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από το 1960 και εντεύθεν, ο ανεξάρτητος βίος των Κυπρίων επέτρεψε αξιοθαύμαστη πρόοδο σε όλους τους τομείς. Μέσα από μια σωστά προσανατολισμένη και μεθοδευμένη ρεαλιστική πολιτική και μια αληθινά εμπνευσμένη διακυβέρνηση του αείμνηστου ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία αξιώθηκε να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσο ενός προγράμματος ριζικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού των πολιτειακών δομών και θεσμών που στόχο έχει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ευέλικτο ευρωπαϊκό κράτος, φιλικό και προσβάσιμο προς όλους τους πολίτες.

Παράλληλα εργαζόμαστε για την πλήρη αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία της χώρας, η οποία έφτασε το 2013 στα όρια κυριολεκτικής χρεοκοπίας εξαιτίας σωρείας λαθών και παραλείψεων. Οφείλουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα τη μεγάλη προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε πλήρως την ευημερούσα οικονομία μας. Ήδη έχουμε καταγράψει σημαντικά θετικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος αδιαμφισβήτητα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Μέσα από συντονισμένες ενέργειες και συγκεκριμένη στρατηγική εργαζόμαστε να διατηρήσουμε την Κύπρο ως μια σύγχρονη, αξιόπιστη και ευρωπαϊκή χώρα. Μια χώρα που θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ιδιαιτέρως σημαντική και ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μια χώρα που θα ηγηθεί της προσπάθειας για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα μέσα στο γενικότερο πλέγμα διαπεριφερειακών και γεωστρατηγικών διεθνών σχέσεων και ισορροπιών.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών της Κύπρου. Μια λειτουργική λύση που θα επανενώσει στην πράξη τον τόπο μέσα από μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων. Απαιτούμε τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποκατάσταση συνθηκών πραγματικής και πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας. Για το σκοπό αυτό, βλέπουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως το κοινό πολιτειακό κεκτημένο όλων των νομίμων πολιτών της χώρας, ανεξάρτητα από εθνικές καταβολές, θρήσκευμα, γλώσσα ή άλλα χαρακτηριστικά.

Έχουμε χρέος, αντλώντας διδάγματα από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν και παραμένοντας συνεπείς σε αρχές, να συνεχίσουμε με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να διεκδικούμε τα δίκαιά μας, μέχρι να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος που θα οδηγεί στη λύση και την αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζουμε τις επιτυχημένες προσπάθειες που έκαναν τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του, αλλά και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και σε κομβικής σημασίας διμερείς επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σημαντικούς εταίρους μας.

Γιορτάζοντας την 58η επέτειο της Ανεξαρτησίας της χώρας μας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός στέλνει μήνυμα ενότητας και συνεργασίας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τις προσπάθειες για οικονομική πρόοδο και ευημερία όλων των Κυπρίων. Η ορθή επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ζήσουν ειρηνικά, σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας σε μια επανενωμένη, ελεύθερη κοινή πατρίδα απολαμβάνοντας ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς φυλετικές διακρίσεις και αποκλεισμούς.