Διακήρυξη για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, χαιρετίζοντας την ηρωική εξέγερση των παιδιών του Πολυτεχνείου ενάντια στο ολοκληρωτικό καθεστώς της χούντας, καλεί τον κυπριακό ελληνισμό να αντλήσει τα αναγκαία διδάγματα μέσα από τη θυσία τους.

Η ακαταμάχητη αγωνιστικότητα και η βαθιά προσήλωση στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, απετέλεσαν την κινητήρια δύναμη της περήφανης ελληνικής νεολαίας του Νοέμβρη του ΄73. Τα παιδιά του Πολυτεχνείου απέδειξαν ακόμη μια φορά με τον πιο περίτρανο τρόπο πως η ελληνική ψυχή δεν ανέχεται τις δικτατορίες και τα ανελεύθερα καθεστώτα.

Δυστυχώς, η ηρωική εξέγερση των παιδιών του Πολυτεχνείου, δεν κατάφερε να ανατρέψει τη δικτατορία στην Ελλάδα, η οποία κατέρρευσε μόνο μετά από το προδοτικό πραξικόπημα που οργάνωσε και εκτέλεσε τον Ιούλιο του ΄74, με τραγικό αποτέλεσμα τη βάρβαρη εισβολή και την κατάληψη του 37% της Κύπρου από την Τουρκία.
Όμως, το φωτεινό παράδειγμα της νεολαίας του Πολυτεχνείου αποτελεί τον καθοδηγητικό φάρο στην πολυκύμαντη πορεία του έθνους προς τη δικαίωση.

Επιβάλλεται όπως αναβαπτιζόμαστε συνεχώς στα ιδανικά της γενιάς του Πολυτεχνείου και κρατώντας άσβηστη τη φλόγα του δικού τους μεγαλείου να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, δεν έπαψε και δεν παύει να είναι ο κύριος συμπαραστάτης στις προσπάθειες μας για επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος. Το ελάχιστο οφειλόμενο χρέος στη γενιά του Πολυτεχνείου επιβάλλει τη συνέχιση του αγώνα προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς υποχωρήσεις από θέσεις αρχών, μέχρι την τελική δικαίωση.

Με τον οφειλόμενο σεβασμό στους ήρωες του Πολυτεχνείου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τον αδιάκοπο αγώνα για την περιφρούρηση της δημοκρατίας, των αρχών της ελεύθερης σκέψης και της ελεύθερης έκφρασης, για τις οποίες τα παιδιά του Πολυτεχνείου εξεγέρθηκαν.