Διαδικασία αναγκαστικής πώλησης ακινήτου ιδιοκτησίας (διαδικασία πλειστηριασμού) βάσει του Νόμου 9/65 ως αυτός έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία και σχετικά πλούσια η πρωτόδικη νομολογία. Αξίζει να τονιστεί πως, οι Πρωτόδικοι Δικαστές, ασχολούνται σχεδόν καθημερινά με διαδικασίες τέτοιες (μετά την τροποποίηση του Νόμου) και έχουν εντριβίσει αρκετά στο θέμα και συγχαίρουμε αυτούς, για τις εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες αποφάσεις τους, χωρίς να υπάρχει κιόλας Καθοδηγητική, επί του εν λόγω θεμάτος, απόφαση Ανωτάτου Δικαστήριου.
Ειδικότερα, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τη διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου διέπεται σήμερα από τις διατάξεις του Τροποποιητικού Νόμου με αρ. 142(Ι)/2014, ο οποίος ενσωματώθηκε στο Μέρος VIA του νόμου Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων του 1965 (Ν. 9/1965).
Πρακτικά και για σκοπούς ευληπτότητος, Τράπεζα, ως συνήθως, ακολουθεί την διαδικασία αναγκαστικής πώλησης, δια της επιδόσεως συγκεκριμένων εγγράφων ΕΙΣ ΤΟ ΑΜΕΣΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ και το πρόσωπο αυτό, εντός των προθεσμιών που τα οικεία άρθρα του Νόμου ορίζουν, με Αίτησή τους εις το Αρμόδιο Δικαστήριο, ζητά όπως η διαδικασία αναγκαστικής πώλησης ακυρωθεί και/ή ανασταλλεί και/ή παραμεριστεί.
Αυτούσια παράθεση της παραγράφου του άρθρου που επεξηγεί αυτό, είναι επιβεβλημμένη. Αναφέρει επομένως το άρθρο, <…. (3) Ο ενυπόθηκος οφειλέτης καθώς και οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος δύναται, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης, σύμφωνα με το εδάφιο (2) να καταχωρίσει έφεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο για παραμερισμό της ειδοποίησης της σκοπούμενης πώλησης, για τους ακόλουθους λόγους:(α) Η επιδοθείσα ειδοποίηση δεν πληροί τις απαιτούμενες κατά τον προβλεπόμενο τύπο και περιεχόμενο, προϋποθέσεις˙(β) η ειδοποίηση δεν έχει δεόντως επιδοθεί˙(γ) η ειδοποίηση έχει αποσταλεί πριν τη λήξη της προθεσμίας για καταβολή της πληρωμής προς τον ενυπόθηκο δανειστή˙(δ) εκκρεμεί αγωγή ενώπιον Δικαστηρίου για την ειδοποίηση που προβλέπεται στο εδάφιο (1)>.
Μελετώντας τις αποφάσεις και αναλύοντας τις πρόνοιες του Νόμου, προκύπτουν τα ακόλουθα ως προς την ακολουθητέα διαδικασία:
(α) Με την αποστολή της ειδοποίησης Τύπος «Ι» αρχίζει η διαδικασία πώλησης του ενυπόθηκου ακινήτου δυνάμει του Μέρους VIA του Ν.9/1965 και ο ενυπόθηκος οφειλέτης ενημερώνεται σχετικά. Η εν λόγω ειδοποίηση συνοδεύεται από την ειδοποίηση Τύπου «Θ», κατάσταση λογαριασμού του οφειλόμενου ενυπόθηκου χρέους, των τόκων και όλων των εξόδων που προκλήθηκαν και οφείλονται προς είσπραξη. Η εν λόγω ειδοποίηση καλεί τον οφειλέτη όπως εξοφλήσει το ποσό με βάση την επιδοθείσα κατάσταση λογαριασμού, τάσσοντας προθεσμία τουλάχιστον 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της ειδοποίησης εξόφλησης.
(β) Αν δεν προκύψει συμμόρφωση με την ειδοποίηση Τύπος «Ι», αποστέλλεται προς τον ενυπόθηκο οφειλέτη ή προς οιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο πρόσωπο η ειδοποίηση Τύπος «ΙΑ», η οποία αναφέρει ότι ο ενυπόθηκος δανειστής προτίθεται να προχωρήσει με πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου, τάσσοντας προθεσμία 30 ημερών. Εναντίον της ειδοποίησης Τύπος «ΙΑ» είναι δυνατό να καταχωρισθεί Έφεση για παραμερισμό της, εάν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι, οι οποίοι τίθενται στο εδάφιο (3) του άρθρου 44Γ(2), εντός 30 ημερών από την παραλαβή της.
Οι λόγοι της Έφεσης/Αίτησης, είναι οι πιο πανω καταγεγραμμένοι και οι πιο πάνω λόγοι δεν απαιτείται να συντρέχουν σωρευτικά για να παραμεριστεί ειδοποίηση για σκοπούμενη πώληση υποθηκευμένων ακινήτων δυνάμει των προνοιών του Μέρους VIA του Ν. 9/1965. Σε περίπτωση που συντρέχει έστω και ένας από αυτούς, το Δικαστήριο δύναται να παραμερίσει την ειδοποίηση για τη σκοπούμενη πώληση του ακινήτου. Το εάν θα παραμεριστεί αυτή ή όχι, είναι θέμα των περιστατικών της κάθε υπόθεσης και αξιολόγησης των δεδομένων υπό του Δικαστού.
Καλυψώ Κ. Θεοχαρίδου
Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος