Διαβουλεύσεις Άιντε με Ακιντζί και Αναστασιάδη για το έγγραφο για την ασφάλεια

Διαβουλεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα έχει ενόψει της νέας Γενεύης, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.

Την Πέμπτη, στις 4 το απόγευμα, θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί και την Παρασκευή θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης θα έλθει στην Κύπρο μεθαύριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για διαμόρφωση του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια.

Στο μεταξύ, ο λεγόμενος υφυπουργός παρά τω προέδρω των κατεχομένων, Γκιουρτνάλ Χιουντάογλου, διατύπωσε την εκτίμηση ότι στη Γενεύη μπορεί να εξευρεθεί «λογική φόρμουλα» για την ασφάλεια και στις εγγυήσεις.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη σε τουρκοκυπριακό κανάλι, ο Χιουντάογλου ανέφερε ότι το κεφάλαιο «ασφάλεια και εγγυήσεις», δεν είναι σημαντικό μόνο για την ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα. Λόγω των ιστορικών εμπειριών, υποστήριξε, το κεφάλαιο είναι πολύ περισσότερο σημαντικό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είπε ότι το έγγραφο του Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα είναι μια εργασία που θα αφορά τη διαδικασία και δεν θα περιλαμβάνει μόνο την επιχειρηματολογία μιας μόνο πλευράς.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας, είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά τάσσεται υπέρ της εναλλαγής σε «λογικά» χρονικά πλαίσια.

Για τους Τουρκοκύπριους, είπε, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μείνουν εκτός μιας φόρμουλας, με βάση την οποία να μπορούν να έχουν και την προεδρία του νέου κράτους.

Check Also

ΠτΔ: Ετοιμότητα για επανέναρτξη των συνομιλιών – Τετ α τετ με Ερντογάν

ΠτΔ: Ετοιμότητα για επανέναρτξη των συνομιλιών – Τετ α τετ με Ερντογάν Ο Πρόεδρος της …

Έχασε τη μάχη για τη ζωή, ο 27χρονος καταδρομέας ΣΥΟΠ

Έχασε τη μάχη για τη ζωή, ο 27χρονος καταδρομέας ΣΥΟΠ Το Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε αανκοίνωση …