Διαβεβαιώσεις Μuzykaev για προώθηση της Κυπρο-Ρωσικής συνεργασίας

Τη διαβεβαίωση ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων του ώστε όλα τα θέματα που υπάρχουν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, βήμα με βήμα, να λυθούν έδωσε χθες βράδυ στην υψηλού επιπέδου διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται τη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ρωσίας – Κύπρου στην κρατική Δούμα Adnan Muzykaev.

Προσφωνώντας την, υπό τον Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος Γιαννάκη Ομήρου, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, ο κ. Μουζικάγιεφ σημείωσε ότι θεωρεί την Κύπρο δεύτερη πατρίδα του και είπε ότι Ρωσία και Κύπρος είναι αδέλφια.

«Μπορεί να μην προωθήσουμε άμεσα όλα τα θέματα, όμως θα καταφέρουμε», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην αντιφώνηση του σημείωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου έρχονται από πολύ παλιά και πάνε μακριά, επειδή -όπως επεσήμανε- στηρίζονται σε βασικές αρχές και αξίες.

Ανέφερε ακόμα ότι ο κυπριακός λαός θυμάται πως σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του η Ρωσία τον στήριξε και την ευγνωμονεί για αυτή τη στήριξη.

Μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τα γεγονότα του 1963, την εισβολή του 1974 και το δημοψήφισμα του 2004, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε προ του κινδύνου να διαλυθεί, όπως είπε.

Σε άτυπο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν η διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με τον Πρόεδρο της ομάδας Φιλίας Ρωσίας – Κύπρου, παρακάθισαν επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ρωσίας – Κύπρου Γεόρκι Μουράτοφ και ο αποχωρών Πρεσβευτής της Λευκωσίας στη Μόσχα Πέτρος Κέστορας.

Ο κ. Κέστορας με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του στη ρωσική πρωτεύουσα ανέφερε ότι όταν πριν πέντε χρόνια ανέλαβε τα καθήκοντα του στη Μόσχα ένιωσε σαν στο σπίτι του.

Δηλώνοντας χαρά και ικανοποίηση που στην επιτέλεση των καθηκόντων του είχε στήριγμα τον Μουζικάγιεφ που πρόσφερε, όπως είπε, το άπαν των δυνάμεων του στην Κυπρορωσική φιλία, σημείωσε ότι σταθερό σημείο αναφοράς αποτελεί και ο Γεόρκι Μουράτοφ, ο οποίος συνέβαλε με τη σειρά ώστε να πραγματοποιηθεί η διακομματική κοινοβουλευτική επίσκεψη.

Σήμερα στις 11.00 το πρωί η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Α΄ Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τιτόβ (Vladimir Titov).

Αργότερα στις 15.45 ο Πρόεδρος της Βουλής και η Αντιπροσωπεία θα συναντηθούν με την Πρόεδρο της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ιβάνοβνα Ματβιένκο (Valentina Matvienko).
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Σερκέι Γιεβγκενιέβιτς Ναρύσκιν (Sergey Naryshkin) στην οποία θα παρίσταται και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ρωσίας – Κύπρου Αντνάν Αμπντουλάγιεβιτς Μουζικάγιεφ (Adnan Muzykaev).

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του Προέδρου και της διακομματικής αντιπροσωπείας ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Ιβάν Ιβάνοβιτς Μέλνικοφ (Ivan Melnikov).