Διαβεβαίωση Ολάντ για σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν

Τη διαβεβαίωση πως το Παρίσι δεν θα υποχωρήσει από την «αυστηρή στάση» του απέναντι στο Ιράν έδωσε στο Ισραήλ ο Γάλλος πρόεδρος, υπόσχεση που ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποδέχθηκε με φανερή ικανοποίηση την ώρα που οι Έξι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Φρανσουά Ολάντ καθησυχάσε την ισραηλινή ηγεσία πως οι πιέσεις στην Τεχεράνη θα μείνουν ισχυρές.

Στις τελευταίες συναντήσεις των Έξι με το Ιράν στη Γενεύη είχε φανεί, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, αχτίδα για ενδεχόμενη συνεννόηση με βήματα υποχώρησης της Τεχεράνης από το πυρηνικό της πρόγραμμα με πιθανά αντάλλαγμα κινήσεις «καλής θέλησης» με κάποιου είδους χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Το Ισραήλ είχε αντιδράσει εντονότατα, θέση που συνεχίζει να κρατά και ενόψει των νέων συναντήσεων. Το Παρίσι είχε κρατήσει στη Γενεύη αρκετά σκληρή στάση -σύμφωνα με ορισμένες διαρροές, αυστηρότερη ακόμη και από τις ΗΠΑ. Μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας, η Ουάσινγκτον και οι άλλες πλευρές υποβάθμισαν τις σχετικές αναφορές, υπογραμμίζοντας πως η διεθνής κοινότητα είχε κρατήσει ενιαία στάση.