“Διαβήτης του μυαλού” το Αλτσχάιμερ;

Ομάδα αμερικανών ερευνητών αποκάλυψε πως η νόσος Αλτζχάιμερ μπορεί να συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2 και υποστηρίζει πως η ασθένεια δεν είναι παρά ένας τύπος διαβήτη του ‘εγκεφάλου’ ή ο διαβήτης τύπου 3.Η νέα θεωρία έδωσε ελπίδες πως ίσως οι θεραπείες που ήδη χρησιμοποιούνται για τον διαβήτη μπορεί να βοηθήσουν όσους πάσχουν από Αλτζχάιμερ  επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου ή –ακόμα καλύτερα- σταματώντας την.

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από κακή διατροφή, με υπερβολική ζάχαρη και λιπαρά που προκαλούν άνοδο στα επίπεδα σακχάρου και κατά συνέπεια στην ινσουλίνη που απαιτείται για να το καθαρίσει.

Τώρα οι επιστήμονες ανακαλύπτουν πως η αυξημένη ινσουλίνη επηρεάζει και τον εγκέφαλο.

Η ινσουλίνη διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο από αυτόν που πιστεύαμε, βοηθάει τον εγκέφαλο να τακτοποιήσει τις αναμνήσεις και προστατεύει τα κύτταρα.

Έρευνα σε 300 ηλικιωμένους που δεν έπασχαν από άνοια έδειξε πως οι εγκέφαλοι όσων είχαν διαβήτη συρρικνώθηκαν περισσότερο από 2,5 φορές ταχύτερα από το κανονικό. Η συρρίκνωση επηρέασε λειτουργίες που συνδέονται με το Αλτζχάιμερ στην λήψη αποφάσεων, τον συναισθηματικό έλεγχο και την μακροπρόθεσμη μνήμη.

Πηγή: ANI