Διάταγμα Υπ. Εμπορίου για επιβολή πλαφόν σε κριθάρι και καλαμπόκι

Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πληλείδου, εξέδωσε Διάταγμα αναφορικά με τις τιμές στα σιτηρά,  το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα το απόγευμα στην επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτούσιο το διάταγμα:

Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ασκώντας τις εξουσίες που της παρέχονται από το άρθρο 5 των Περί Καθορισμού Ανωτάτων Τιμών Χονδρικής και Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις Νόμων του 2012 και 2018, εκδίδει το ακόλουθο Διάταγμα:

  • Επειδή, οι τιμές πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση παρουσιάζουν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 και της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24/2/2022, κατακόρυφη αύξηση με δυσμενείς επιπτώσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, και
  • Επειδή, επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, και
  • Επειδή, οι συνθήκες της αγοράς επιβάλλουν την προστασία των καταναλωτών από τυχόν υπερβολικά ψηλά περιθώρια κέρδους που δυνατό να προκύψουν λόγω των δυσκολιών στην εξεύρεση κριθαριού και καλαμποκιού με την συνεπαγόμενη περαιτέρω αύξηση στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων, εκδίδεται το ακόλουθο Διάταγμα:

1. Το παρόν Διάταγμα θα αναφέρεται ως το περί Καθορισμού Ανώτατων Τιμών Χονδρικής και Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις (Τροποποίηση Παραρτήματος) Διάταγμα του 2022.

2. Με το Διάταγμα τροποποιείται το Παράρτημα του Νόμου, ως ακολούθως:

(α) με την προσθήκη του γράμματος και σημείου «/ή» αμέσως μετά το «και» και πριν την λέξη «λιανικής» (2η γραμμή),

(β) με την προσθήκη στον Πίνακα, αμέσως μετά τον αριθμό 5 των ακόλουθων προϊόντων : 6. Κριθάρι 7. Καλαμπόκι Έναρξη ισχύος.

3. Το παρόν Διάταγμα τίθεται σε ισχύ, με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.